Demeter Szilárd: Nagy Zsoltnak szövegértési problémái vannak

Demeter Szilárd: Nagy Zsoltnak szövegértési problémái vannak

Nagy Zsolt és Demeter Szilárd. A fényképek forrásai: Magyar Hang és MTI.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánymédiában reagált Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Nagy Zsolt színművésznek a Magyar Hang hetilap aktuális címlapinterjújában tett kijelentéseire.

Az Örkény Színház művésze lapunknak adott interjúban arról beszélt, hogy Demeter Szilárdnak is a szemébe mondaná: „megbízatást kaptál, hogy irányítsd, egyébként nem te találod ki a programokat, ülsz az irodádban, egy igazgató vagy, neked reprezentálni kell. Csinálod a hülyét, baromságokat beszélsz, ráadásul kihívod az embereket bunyózni. Tedd le először a cigit, tényleg menj el egy edzőterembe, gyorsulj föl, és utána lehet.”

Demeter Szilárd a Mandinerben tette közzé Nagy Zsoltnak címzett válaszát, amelyet azzal kezd, hogy szerinte a színésznek vannak szövegértési problémái, „de gondolom, nem az eszéért kérdezték pont őt”. A fejtegetés zárójelbe rakott részében pedig sikerül egy jót „gyurcsányoznia” a magyar kultúrpolitika frontemberének: mint írja, „a szövegértési nehézség általános ellenzéki probléma, mintha Gyurcsány Ferenc köré egy rakás funkcionális analfabéta gyűlt volna össze.”

A hat különböző kormányzati pozíciót betöltő Demeter most azt írja, azt értette félre a színművész, hogy ő éppen arról beszélt több alkalommal is, hogy mivel erőszakos környezetben nőtt fel, ezért tudja, hogy az erőszak nem megoldás. Demeter Szilárd egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy szerinte az erőszak „kötelező rituálé, ha férfi vagy, verekszel”, illetve, hogy „nem olyan könnyű halálra verni egy embert. Ahhoz nagyon sokat vagy nagyon olyan helyen kell ütni, vagy éles tárgy kell hozzá”. Tavaly év végén nagy felzúdulást váltott ki egy később visszavont írása, melyben azt a nézetét osztotta meg, hogy miszerint „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”

A mostani írásában hosszasan fejtegeti, hogy miben áll az igazgatói munka lényege. Úgy látja, ha azt csinálta volna, amit Nagy Zsolt javasol, akkor a PIM ugyanott tartana, ahol 2018 végén átvette.

– Ha csak reprezentáltam volna, akkor nem lenne muzeológusi életpályamodell, sem Digitális Bölcsészeti Központ, sem posztumusz DIA100, sem Térey-ösztöndíj, nem vásároltunk volna többszáz millió forintra hagyatékokat, nem fejlesztenénk az ingatlanjainkat, nem nyitnánk össze a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel, nem született volna meg könnyűzenei stratégia, sem milliárdos folyóirattámogatási program, nem kapnának a vidéki múzeumok 3 milliárd forintot, nem tudnánk megújítani az irodalmi emlékházakat és emlékhelyeket további 3 milliárd forintból, nem kezdtük volna el az Országos Széchényi Könyvtár új épületének előkészítő munkálatait, nem vásárolnánk többszáz millió forintra könyveket a magyar könyvkiadóktól, amiket a nagycsaládosoknak, iskolai- és közkönyvtárakba juttatunk el, és még sorolhatnám – írja egy szuszra Demeter. 

Mindezeket annak tulajdonítja, hogy nem csak „reprezentált”. Végül azt is közölte Nagy Zsolttal, hogy „a cigit nem teszem le”. – Ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek – tette hozzá.

Az ominózus Nagy Zsolt-interjút itt olvashatja, a Demeter Szilárd rosszallását kiváltó interjút tartalmazó lapszámunk csütörtökig még kapható az újságárusító helyeken. Hogy mit talál még ebben a lapban, azt megtudhatja itt:

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.