Kitüntette magát Tatán a Fidesz a Semmelweis-nap alkalmából

Kitüntette magát Tatán a Fidesz a Semmelweis-nap alkalmából

Michl József, Tata polgármestere. Forrás: FB.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepe a Semmelweis-nap, amelyet Semmelweis Ignác (1818-1865), az „anyák megmentője” születésnapján, július elsején tartanak. A jeles alkalomról általában a bejárat előtt értesülnek a reménybeli páciensek, amikor megtudják, hogy zárva vannak a háziorvosi-, fogorvosi-, szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, valamint szünetel a Nemzeti Népegészségügyi Központban az anonim AIDS-szűrés és -tanácsadás is. Miközben a betegek a bezárt rendelők és patikák előtt káromkodnak, ezen a napon az egészségügy jeles képviselői kitüntetéseket szoktak kapni, elismerésül áldozatkész munkájukért. 

Nem volt ez másként idén Tatán sem, azonban mint azt egyik olvasónk jelezte, ott a város fideszes önkormányzati képviselői is elismerésben részesültek, de csak ők: az ellenzékiek nem. 

– A Semmelweis-nap alkalmából a polgármester minden évben meghívja az egyik helyi szállodába vacsorára az egészségügyben dolgozókat. És akiket ő úgy ítél meg, azokat kitünteti – mondta el a Magyar Hangnak Popovics Judit ellenzéki önkormányzati képviselő. Ez azt jelenti, hogy kapnak egy oklevelet, az elismeréshez pénz nem jár. Olyan viszont még soha nem volt a város történetében – tette hozzá –, hogy az összes fideszes képviselőt, meg a jegyzőt, aljegyzőt kitüntették volna. Márpedig most ez történt. Akkor, amikor az asztaloknál olyan orvosok, ápolók, beteghordók is ültek, akik semmit nem kaptak. Viszont a pandémia hónapjaiban 4-5 óra alvással vitték a műszakokat és néha haza sem mentek, mert arra már nem volt idő. Mindeközben olyan fideszes képviselőket is kitüntettek, akik fizikailag képtelenek voltak arra, hogy segítsenek. Van köztük olyan, aki beteg, ezért eleve nem mehet emberek közé – mutatott rá Popovics Judit. 

Arról, hogy az ellenzéki képviselők miért nem kaptak kitüntetést, nem esett szó az ünnepségen, sem utána. – Ha egyébként mi, ellenzéki képviselők kaptunk volna oklevelet, nem fogadtuk volna el – tette hozzá Popovics.  

Az eseményről Tata város honlapja is beszámolt, a fideszes önkormányzati képviselők kitüntetését a közlemény sorai közé rejtve. „A koronavírus-járvány miatt nagyon sok új kihívás, új feladat jellemezte az elmúlt másfél évet. Sokan önzetlenül segítettek, és vettek részt a védekezéssel kapcsolatos munkában, nekik, munkájukért külön elismerést, a Mészáros Gábor Emlékérmet adományozta Michl József polgármester. A dr. Mészáros Gábor emlékérmet a 2020/21. évi világméretű koronavírus-járvány idején a Tatán és térségében élők egészsége érdekében végzett áldozatkész szolgálatért és példamutató helytállásért adományozta Tata polgármestere több, mint 60, az egészségügyben, a köz szolgálatában és a civil szférában dolgozó személynek.”

Az ünnepségen résztvevők szerint az egészségügyiek nem, de az önkormányzati képviselők pénzjutalmat is kaptak. Mindez a városban jelentős felháborodást keltett.

A tatai erőviszonyokat a következő számok jellemzik: hét képviselő, plusz a polgármester a fideszes oldalon, valamint van még négy ellenzéki önkormányzati képviselő. A két oldal városért tett erőfeszítéseit jól mutatja, hogy a kormánypárti képviselők semmilyen előterjesztést nem hagytak jóvá a 2019-es önkormányzati választás óta, még a teljesen politikamentes javaslatokat, köztük a vasárnapi fűnyírást tiltó zajrendelet-tervezetet sem.

– Nézze, két okból sem szeretném, ha leírná a nevemet – nyilatkozta lapunknak az ünnepségen jelen lévő egyik egészségügyi dolgozó. Egyrészt kvázi Michl József alkalmazottja vagyok, ha megtudná, hogy rosszat mondok róla, valószínűleg kirúgatna. Másrészt én sem kaptam oklevelet, azt mondhatnák, savanyú a szőlő. Holott rengetegszer fordult elő, hogy húsz órás műszakokat teljesítettem – mondta. Gyomorforgató volt a dolog – mondta az ünnepségről. Rendben van, hogy kitüntetik egymást, de nem lehetett volna a polgármesteri hivatalban? Miért kellett ezt végignéznünk?

A Semmelweis-nap folytatásaként Horváthy Lóránt (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a július 7-i nyilvános képviselő-testületi ülésen azzal vádolta meg az ellenzéki képviselőket, hogy a pandémia alatt nem tettek semmit a városért és annak polgáraiért. Erről Popovics Judit ezt írta Facebook-oldalán: „Névtelenül, rászoruló családokat segítettünk hónapokon át élelemmel és ruházattal. Több, mint 500 embert hívtunk fel és segítettünk abban, hogy meleg élelemhez juttassa az önkormányzat. 41 családnak vásároltunk be rendszeresen, néhai Gyűrűs Károly képviselő társammal együtt.”

A Semmelweis-nap kitüntetéseiről, a csak a fideszes képviselőknek járó pénzjutalomról megkérdeztem Michl Józsefet. A tatai polgármester válaszában elismerte, eddig még valóban nem volt példa arra, hogy az egészségügyi dolgozók napján önkormányzati képviselőket is kitüntessenek. Mint írta, “Önmagában a világméretű koronavírus-járvány példa nélküli, így természetesen az is, hogy a Semmelweis-napon az egészségügyi dolgozók mellett mindazokat elismerésben részesítettem, akik valamilyen módon részt vállaltak a járvány elleni védekezésben. Ebbe a körbe beletartoztak a szociális szféra munkatársai, a katonák, a rendőrök, a polgárőrök, a védőnők és önkéntesek is. Összesen közel 90 személy. Ennek alapján kaphattak elismerést azok az önkormányzati képviselők is, akik a járvány alatt felajánlották a város költségvetése számára tiszteletdíjuk egy részét a védekezéssel kapcsolatos kiadások fedezésére, részt vettek a szociális étkeztetés lebonyolításában és támogatást nyújtottak a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában a városban működő diákotthon, hajléktalan szálló, idősotthon és szociális alapellátó intézmény munkatársainak, valamint számos esetben magánszemélyeknek is.”

A következő a kérdésre, hogy az ellenzéki képviselőket miért nem tüntették ki, Michl József ezt írta: Az elismerést a fent leírt szempontok alapján adományoztam, nem párthovatartozás alapján.

A levélből annyi azért kiderül, hogy az elismeréshez senki nem kapott pénzjutalmat.