Ingyenes országos ellenanyagszűrést és harmadik oltást sürget a Főpolgármesteri Hivatal

Ingyenes országos ellenanyagszűrést és harmadik oltást sürget a Főpolgármesteri Hivatal

A Fővárosi Önkormányzat által indított antitest vizsgálat (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Főpolgármesteri Hivatal a koronavírus ellenanyagának ingyenes országos szűrését követeli a kormánytól, valamint azt, hogy kapjanak harmadik oltást azok, akiknél nem alakult ki védettség a megkapott vakcina ellenére sem. „A fővárosi ingyenes ellenanyagszűrés első tapasztalatai megerősítették azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek szerint több százezren lehetnek azok az idősek, akik bár megkapták a kínai vakcinát, mégsem szereztek kellő védettséget” – közölte a testület szerdán az MTI-vel.

– Ennek az adatnak a kormány hosszú ideje birtokában van, mégsem cselekszik. A járvány negyedik hullámának megelőzését azonnal el kell kezdeni – írták. Hozzátették: elsőként azokat a leginkább veszélyeztetett időseket kell megvédeni, „akik esetében a kínai oltás hamis biztonságérzetet eredményezhet”.

A főváros szerint a kormánynak azonnal meg kell hoznia két döntést: országos, átfogó, ingyenes ellenanyagszűrést kell biztosítania mindenkinek, aki ezt igényli, különösen a kínai vakcinával beoltott 60 évnél idősebbeknek, valamint intézkednie kell a harmadik oltás beadásáról, elsőként azoknak, akiknél a kínai oltás után nem alakult ki védettség.

Emellett – tették hozzá – azonnal folytatni kell a lényegében leállt oltási programot. A főváros ehhez felajánlotta segítségét, hozzátéve, hogy erre „alighanem az ország összes önkormányzata kész”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán jött ki a Semmelweis Egyetem tudományos vizsgálata, amelyből az derült ki: a két oltás ellenére korábban negatív ellenanyag-tesztet produkáló, általuk vizsgált emberek 12 százaléka valóban nem rendelkezik védettséggel.