MTA-főtitkárhelyettes: a Sinopharmmal oltott idősek harmada nem védett

MTA-főtitkárhelyettes: a Sinopharmmal oltott idősek harmada nem védett

Erdei Anna Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erdei Anna immunológus professzor, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese az MTA.hu-nak nyilatkozott a koronavírus-járványról, a negyedik hullámról, a gyerekek oltásáról, illetve a covid aktuális kérdéseiről.

Az interjúban említik a hatékonyságát illetően egyre több kétséget ébresztő kínai Sinopharm-vakcinát is. Erdei Anna erről így nyilatkozik:

„Sajnos azonban mára már egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag. Egyébként maga a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat.”

„Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség.”

Arról pedig, hogy mit kellene kezdeni a sok százezer, Sinopharmmal oltott idős ember (enyhén szólva) kétséges védettségével, így vélekedett:

„Először is meg kellene vizsgálni, hogy azokban az idősekben, akik jóhiszeműen beoltatták magukat a kínai vakcinával – ez több százezer ember –, van-e ellenanyag. Ezt szervezett keretek között, ingyenesen kellene tesztelni, mivel nem mindegy, hogy mit és hogyan néznek. Alapvetően a tüskefehérje elleni antitest jelenlétét kellene vizsgálni, mert csak ez biztosít kellő védelmet a vírussal szemben. Akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával.”

Ezzel egyértelműen ellentmond Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy nem kell mérni az antitestszintet, hanem az oltás után nyugodtan hátra kell dőlni. Merkely szerint egyébként negyedik hullám sem lesz. A hozzáértő kutatók szerint azonban lesz.