Kormányinfó: Pénteken Orbán Viktor tesz bejelentést a harmadik oltásról

Kormányinfó: Pénteken Orbán Viktor tesz bejelentést a harmadik oltásról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány javaslatot tett az operatív törzsnek a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjának beadásáról. A törzs döntését péntek reggeli rádióinterjújában fogja ismertetni Orbán Viktor miniszterelnök – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A tárcavezető beszélt arról is, mérlegelik, hogy egyes munkaterületeken kötelezővé teszik-e a védőoltás felvételét. Téma volt továbbá a főváros által rendelt antigéntesztek eredménye is. Gulyás szerint a főpolgármesteri hivatal kommunikációja tudománytalan, az az oltásokkal szembeni elbizonytalanításra alkalmas. Idézte a Semmelweis Egyetem vizsgálatát, amely szerint a negatív antitest-eredményt produkálók 88 százaléka is védett. A miniszter az Európai Unió helyreállítási alapját érintő megállapodás hiányáról azt mondta, hogy a megállapodás megszületett, de az EU politikai okokból újabb elvárásokat támasztott. A miniszter a gazdaságot érintően pedig bejelentette: az eddigi 10 helyett 20 százalékra emelte a magyar vállalkozásoknál foglalkoztatható külföldi munkavállalók számát.

Magyarországon bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag, a kormány mindent megtesz, hogy az oltottság arányát növeljük. A negyedik hullám még nem jelent meg Magyarországon – jelentette ki Gulyás Gergely. A védőoltás kötelezővé tételét illetően közölte: nem változott a kormány álláspontja, mindenki maga felel a saját egészségéért. Akadnak azonban munkaterületek, ahol ezt mérlegelni kell – tette hozzá. A negyedik hullám ugyanakkor még nem jelent meg Magyarországon, ám a kormány számol vele. Úgy kalkulálnak, hogy azt a delta variáns fogja okozni. A hullám mértéke attól függ, hogy hányan vannak beoltva.

A harmadik oltásról elhangzott: arról még ma tárgyal az operatív törzs. A döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be péntek reggeli rádióinterjújában – hangzott el.

Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag védettséget ad – húzta alá a miniszter a Semmelweis Egyetem vizsgálatának ismertetése után. Kiemelte: a negatív antitest-eredményt produkálók 88 százaléka is védett. Ezzel a főpolgármesteri hivatal közelmúltbeli tömeges antitestvizsgálatára utalt, illetve hogy ezt követően többek között Karácsony Gergely főpolgármester – előválasztási miniszterelnök-jelölt – is ingyenes antitest-vizsgálatokat követelt.

A miniszter a melegellenes kitételekkel kiszínezett gyermekvédelmi törvény kapcsán azt mondta: Magyarország eltökélt, hogy nem enged be LMBTQ-aktivistákat az óvodákba és iskolákba. Szerinte egyébként a pedofiltörvény miatt nincs megegyezés az Európai Unióval a helyreállítási tervről. Hozzátette, 3 700 000-nél is több nemzeti konzultációs ívet már kézbesítettek.

A gazdaság élénkítése érdekében is születtek döntések a kormányülésen. Kiemelte: az Eximbank 100 milliárd forint értékben ad kedvezményes hitelt a kisvállalkozásoknak. Felgyorsítják a közbeszerzéseket, az előzetes közbeszerzési vizsgálat ideje is 5-7 napra csökken. A jövőben 10 helyett 20 százalékos arányban alkalmazhatnak külföldi munkaerőt a cégek – jelentette be Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre válaszolva, a pedofiltörvényt érintő európai uniós kritikák kapcsán elmondta: olyan kérdésekben is állást foglal az Európai Unió, amelyekben nincs hatásköre. A melegellenes kitételekkel tarkított pedofiltörvényt Gulyás Gergely egyébként következetesen gyermekvédelmi törvényként emlegette.

Visszatérve az antitest-mérésre elmondta: ez önmagában olyan, mintha a tízpróba eredményét a 100 méteres futás eredményéből akarnánk megállapítani. Ezzel Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát idézte a miniszter. Gulyás szerint a főváros által végzett antitestmérés az elbizonytalanításra alkalmas – mondta az ATV érdeklődésére.

Szó volt az egekbe szökött üzemanyagárakról is. Gulyás emlékeztetett, hogy a legtöbb esetben külkereskedelmi és a világpiaci okokkal függ össze az ár. Azt reméli a kormány, hogy hosszútávon nem marad a jelenlegi magas szinten. Ennek alapján kormányzati beavatkozás nem várható.

A júniusi inflációs adat 5,3 százalékos adata nyomán azt mondta, hogy a jegybank tudja kezelni az inflációs folyamatot. Szerinte nem a gazdaság mélyében van ennek az oka, hanem a gazdaság újraindítása okozza – jelezte a miniszter ugyancsak az ATV felvetésére, amely azt firtatta, lehet-e számítani áfacsökkentésre.

Jogi választ fog adni a kormány, ha kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Unió a magyarországi pedofiltörvény miatt. Gulyás szerint a magyar kormány álláspontja világos: ez tagállami hatáskör – ismételte meg egy újabb felvetésre.

Ha szükséges, visszaállhat a tömeges oltás időszakában tapasztalt oltási rendszer. A kormány készül a negyedik hullámra, vannak erre forgatókönyvek is. Az új hullám viszont el fog térni a korábbiaktól. Ennek megfelelően generális védettségi intézkedésekre nem kell számítani, de a nem oltottak számára lehetnek korlátozások – magyarázta a miniszter.

A Népszava az európai uniós helyreállítási tervről kérdezett, jelezve, hogy az EU-nak több kifogása is volt. A miniszter úgy reagált, hogy ezekben sikerült megállapodni, de később a pedofilellenes törvény okán újabb elvárásokat támasztott az Európai Unió, amelyeket a pedofilellenes törvénynek tudnak be. Később a 24.hu kérdésére Gulyás azt mondta, hogy az oktatás területén újabb elvárásként fogalmazódott meg, hogy a diszkriminációmentességet garantálják. Hozzátette, erre maximálisan készek. A miniszter szerint az Európai Unió politikai okokból nem akarta, hogy lezárják a tárgyalásokat.

A ferihegyi repülőteret a baloldali kormányzás idején értékesítette a magyar állam – emlékeztetett Gulyás Gergely egy újabb felvetésre. A kormány továbbra is tárgyal a repülőtér megvásárlásáról, mert az nemzetbiztonsági érdek.

A Budapest-Belgrád vasútvonal építésére vonatkozó felvetésre pedig úgy reagált, hogy 2025-ben futni fognak a vonatok a vonalon.

Gulyás Gergely szerint mindent megtesz a kormány azért, hogy Magyarország és a V4-ek kapcsolata kiegyensúlyozott legyen Izraellel. Lengyelországnak vannak leginkább vitái a zsidó állammal. A kormány gratulált az újonnan felállt izraeli kormánynak – jegyezte meg egy másik kérdésre.

A Magyar Nemzet néven megjelenő lap a fővárosi közlekedési helyzetről kérdezte a minisztert, mondván, hogy összecsúsztak a felújítások, ez pedig közlekedési káoszhoz vezetett Budapesten. A miniszter szerint nagyságrendekkel nehezebben lehet közlekedni a fővárosban, mint korábban. Ennek okai többek között az elkésett beruházások, a szerinte kihasználatlan biciklisávok. De ez szerinte fővárosi hatáskör. Ezért javasolta Gulyás a nagykörúti kerékpársávok megszüntetését Karácsony Gergely főpolgármesternek.

Ugyancsak a lap érdeklődésére a főváros antitestvizsgálata alapján született fővárosi sajtóközleményeket álhírnek nevezte.

– Senkinek a magánéletével nem foglalkozom – ekként felelt a miniszter arra a felvetésre, hogy van-e bármilyen aggálya amiatt, hogy a jegybankelnök fia magánrepülőgéppen utazik. Erről korábban a 24.hu írt.

Szóba került az is, hogy jelentős számban vettek fel Magyarországon élők oltást Romániában. Épp lapunk érdeklődésére a romániai operatív törzs azt közölte, hogy 700 ember magyar kapott-e oltást Romániában. Gulyás Gergely korábban nem létezőnek nevezte a jelenséget. Most azt mondta, hogy ezt a számot nem tartja tömegesnek.

A Galvani-hídra szükség van, a kormány eltökélt a megvalósítása mellett – jelezte a miniszter. A kerületeknek és fővárosnak vannak mindig újabb és újabb kifogásai, ezért nem halad a megvalósítás előkészítése.

Hétköznapokon 2-3 ezer új időpontfoglalás történik Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás beadására, hétvégén kevesebb – derült ki az Index kérdésére. Nem tervezi a kormány, hogy jutalommal motiválja az embereket az oltás felvételére.

Az autópálya-koncesszió üzemeltetésére kiírt tendernek néhány hónapon belül lehet eredménye – közölte a tárcavezető. Hozzátette, valósak az erről a sajtóban megjelent információk. A témáról a 24.hu írt, ahogy arról is, hogy az egyik jelentkező Mészáros Lőrinchez kapcsolódik.

Gulyás azt mondta, hogy ősztől állhat rendelkezésre a pedofilokat nyilvántartó adatbázis.

Kásler Miklóstól tíz feladatkört más miniszterek hatáskörébe utaltak. A Telex erre vonatkozó felvetésére a miniszter azt felelte, hogy nem volt szándéka a kormánynak, hogy az Emberi erőforrások minisztériumának hatáskörét csökkentsék.

Az Országos Kórházfőigazgatóság feladata, hogy pótolják a zalaegerszegi kórházból távozott traumatológusait. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az orvosok olyan igényeket támasztottak, amelyeket nem lehetett vállalni.

Miért augusztus 9-től kaphatják meg a magyar igazolást a külföldön beoltottak? – vetette fel a Telex.hu. Azért, mert erre fel kell készülni.

Lapunk kérdését is a Telex.hu tette fel. A kormány az orvosok alapbérét megemelte, az egészségügyi szakdolgozók viszont másik programban vannak. Milyen módon tudja rendezni az egészségügyi szakdolgozók bérét? Gulyás azt felelte, hogy nem vitatja, hogy szükség lenne további emelésre, újabb szakdolgozókra. De szerinte nem volt még olyan kormány, amely ennyi erőfeszítést tett volna a béremelésre. A 15 ezer továbbra is hiányzó szakdolgozóra vonatkozó közbevetésre azt felelte, hogy új kórházfőigazgató állt munkába, de szerinte meg kell várni, hogy „békeidőben” hogyan alakul a szakdolgozók száma. Úgy összegzett, messze nem látja ennyire tragikusnak a helyzetet.

Felelőtlennek nevezte Gulyás Gergely miniszter Erdei Anna immunológusnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettesének tegnapi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag. Ezt a 444.hu érdeklődésére felelte. Azt is mondta, hogy „az egyetem egy kicsit komolyabb hely”.

Számos ország lehagyta Magyarországot az első oltás tekintetében. Miért fordulhatott ez elő? – kérdezte ugyancsak a portál. A második oltások tekintetében Málta mögött továbbra is a második Magyarország. A kormány eltökélt, hogy minél több embert beoltsanak. A miniszter szerint a nyári szabadság az oka annak, hogy alacsonyabb az oltási hajlandóság. Amit a kormány meghozhatott az oltások érdekében, azt a kormány meghozta. Orbán Viktor kormányfő fogja ezt is bejelenteni pénteken.

Jó társadalmi vita lehetne a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről. A felvetésre, hogy akkor miért nem szerepel a nemzeti konzultációban, úgy reagált Gulyás, hogy akkor „újat kell indítani”. Azt nem lehet kizárni, ha a vírus ismét megjelenik, és van egy negyedik hullám, akkor vissza kell térni a védettségi igazolvány szigorú megköveteléséhez – tette hozzá.

Az építőanyagok árának elszabadulása miatt hozott kormányzati intézkedések már középtávon (néhány hónapon belül) a várt irányba fogják vinni az árakat, ez az árak mérséklődését jelenti – legalábbis Gulyás reményei szerint. Hozzátette, rövidtávon megállítja az árak felfutását.

Szeptember 1-jétől 15 százalékos, január 1-jétől újabb 15 százalékos béremelés lesz az állami fenntartású intézményekben – közölte.

A sajtótájékoztató idején jelentette be az Európai Unió, hogy megindították a kötelezettségszegési eljárást. Gulyás Gergely azt mondta, a kormányt ez nem lepte meg. Kifejtik jogi érveiket.

A HVG rákérdezett, hogy miért nem fért be a Magyar Hang a Kormányinfóra. Gulyás azt felelte, hogy két órája válaszol a sajtó kérdéseire, szerinte nem volt olyan kérdés, amelyet ne tettek volna fel.

Egyelőre nem született olyan döntés, hogy visszavonják a védőoltást azoktól, akik nem vették fel a második oltást. Igaz, tette hozzá Gulyás, többször beszéltek már erről a kormányüléseken.

Nagyon-nagyon alacsony számban fordult elő Magyarországon, hogy nem ugyanazt a második oltást kapta meg valaki, mint amit elsőként. Gulyás ennek apropóján megismételte korábbi szavait, melyek szerint a harmadik oltás akkor a leghatékonyabb, ha az más, mint az első.