Már 50 ezren megkapták az egyszeri, 219 ezer forintos támogatást

Már 50 ezren megkapták az egyszeri, 219 ezer forintos támogatást

A járvány alatt is volt munkájuk a fodrászoknak (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatására beérkezett igénylések száma meghaladta a 60 ezret. A kormányhivatalok közel 50 ezer kérelmezőnek ki is fizették a 219 ezer forintos egyszeri támogatást – jelentette be az MTI szerint Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte: az eddig regisztrált mintegy 13 milliárd forintos igényből több mint 10 milliárd forintot már folyósítottak a bankszámlákra.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában korábban nem pályázhattak ágazati bértámogatásra.

Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, szépségiparban dolgozók, szálláshely-szolgáltatók, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

A legtöbb kérelem továbbra is a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be. A legnagyobb számban a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül mintegy 25 ezren szépségápolással foglalkoznak. A bírálatok és kifizetések folyamatosak, a kérelmeket a veszélyhelyzet végéig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira – olvasható az ITM közleményében.

Ugyanakkor a Hvg.hu arra emlékeztet, hogy a támogatásnak több buktatója lehet. A kitöltendő kérelem ugyan csak egy oldalas, de egyes feltételek teljesíthetetlennek tűnnek, legalábbis Azénpénzem.hu szerint. A portál felfedezte, hogy például az egyik alapvető előírás szerint az önfoglalkoztatók akkor kaphatják meg az összeget, ha bevételük a 2021. június 8-a vagy a 2020. november 11-ike előtti hat hónapban legalább 30 százalékban a kedvezményezettként megjelölt főtevékenységből származott.

Ez utóbbi a portál szerint gondot jelenthet, hiszen a járvány miatti korlátozások időszakában (amit jócskán lefednek a jogszabályban előírt időintervallumok) sokan más tevékenység után néztek. Emellett a támogatást kérőknek többféle nyilatkozatot is kell tenniük, amelyeket 26 pontban részleteznek a jogalkotók.  Az előírások között szerepel olyan is, hogy a támogatással kapcsolatos minden iratot a támogatási döntést követő tíz évig meg kell őrizni.