Bloomberg: Magyarország is vásárolt a politikusok megfigyelésére alkalmas kémszoftverből

Bloomberg: Magyarország is vásárolt a politikusok megfigyelésére alkalmas kémszoftverből

„A számítógép hatékonyabbá tett bizonyos tevékenységeket, de átfogóbb és szerteágazóbb munkát is eredményezett” (Fotó: Austin Distel/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A program használói belenézhetnek magánszemélyek, valamint a politikusok digitális levelezésébe.

Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál - írta a Népszava a Bloombergre hivatkozva.

A szoftverből Magyarország mellett Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr is vásárolt.

A Candiru nevű izraeli kémszoftverrel a világon eddig legalább 100 személyt támadtak meg, köztük politikusokat, újságírókat és civil aktivistákat. A torontói kutatók a Microsoftot is figyelmeztették a jelenségre, a program ugyanis a Windows több gyenge pontját is kihasználja.

Cristin Goodwint, a Microsoft digitális biztonsági részlegének vezetője azt mondta, a programot a számítógépek mellett telefonokra is fel lehet rakni, és elsősorban az internettel rendelkező gépek ellen lehet használni.

A Microsoft július 13-án kiadott javításokkal orvosolta a Windowson belüli sebezhetőségeket.

Korábban egy másik izraeli társaságról, az NSO-ról is kiderült, hogy hasonló termékben utazik, de a cég azt állította, hogy a program az csakis a terrorizmus és a bűnüldözés céljait szolgálja. Emiatt - állításuk szerint - 55 országnak el sem adták a szoftvert.

A Candiru szoftvere 16 millió euróba kerül, de ezzel a változattal egyszerre csak legfeljebb 10 ember számítógépéra lehet rákapcsolódni. De ha még rászánnak 1,5 milliót, akkor már további 15-tel lehet növelni a megfigyeltek számát. A vásárlók egyébként kötelezték magukat, hogy az USÁ-ban, Oroszországban, Kínában, Izraelben és Iránban nem használják a rendszert, ám kiderült, hogy ezt nem mindig tartották be.  

Címkék: megfigyelés