Húzgálja Mirkóczki Ádám polgármesteri székét az egri közgyűlés

Húzgálja Mirkóczki Ádám polgármesteri székét az egri közgyűlés

Mirkóczki Ádám (Forrás: Mirkóczki Ádám Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen hét leforgása alatt kétszer tárgyalt Eger közgyűlése a volt jobbikos, majd független Mirkóczki Ádám polgármesteri tisztségének megszüntetését célzó bírósági eljárás megindításáról, illetve Mirkóczki felfüggesztéséről. A kezdeményezés nem példanélküli: a polgármesterek túlkapásait megelégelő falvak önkormányzatainál olykor akad rá példa – több esetről (Álmosd, Demecser) magunk is írtunk –, ám megyeszékhelyen rendkívüli. Az eljárást a szintén egykori jobbikos, ma a Mi Hazánk Mozgalomhoz tartozó Pápai Ákos kezdeményezte. Bár a város közgyűlése széthúz, javaslata nem kapott többséget. Azt azonban végül megszavazták, hogy a kormányhivatal (ismét) vizsgálja meg a polgármester törvénytelennek vélt intézkedéseit.

Az előzményekről érdemes tudni, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesszel szemben alakult ellenzéki összefogás szűk közgyűlési többséget szerzett Egerben, a polgármestert támogató kilenc képviselő Egységben a Városért néven alakított frakciót. A belső viták, a polgármester vezetési stílusát ért kritikák azonban végül oda vezettek, hogy tavaly októberben egy momentumos és egy volt LMP-s képviselő kilépett a frakcióból. Ezzel elolvadt a polgármester testületi többsége. Mérföldkő volt a konfliktusban Mirkóczki Ádám lapunknak adott interjúja, amelyben kijelentette, nem tekinti magát az ellenzék részének, mondván, ő nem pártokra és nem ideológiákra tett esküt, hanem Eger fejlődésére. Erre az Egységben a Városért Egyesület kizárta a polgármestert az elnökségből, Mirkóczki pedig kilépett a frakcióból.

A pandémia miatti szünet után Egerben június végén ült össze először a közgyűlés. Ekkor terjesztette elő Pápai Ákos – többek meglepetésére – módosító javaslatát, amellyel az önkormányzati törvény alapján a polgármester sorozatos törvénysértései és mulasztásai miatt közigazgatási bírósági eljárás megindítását kezdeményezte Mirkóczki ellen. Az eljárással megszüntethető a polgármester tisztsége; egyúttal azonnali felfüggesztését is indítványozta.

Pápai Ákos nyolc pontban szedte össze a vélelmezett törvénytelenségeket, akadnak közöttük olyan döntések, amelyeket korábban a kormányhivatal is jogszerűtlennek talált. Ezek között volt az önkormányzati rendelet nélkül bevezetett ingyenes parkolás ügye (még mielőtt azt a kormány országszerte ingyenessé tette), Mirkóczki Zita (MSZP) alpolgármester leváltása vagy éppen a város nevének használatáról szóló rendelet ügye is. Pápai javaslata azonban hosszú vita után nem kapta meg a szükséges szavazatszámot, a 8 igen ugyanis kevés volt a minősített többséghez.

Az egy héttel későbbi rendkívüli ülésen már önálló előterjesztésként került napirendre az eljárás megindítása. Az ügyvédként dolgozó Pápai Ákos érdeklődésünkre azt mondta: az indítvánnyal arra szeretett volna rámutatni, hogy nem működik a város, a polgármester pedig szerinte törvényekbe ütköző intézkedéseket hozott. Felvetésünkre, hogy miért nem büntetőeljárást kezdeményezett, azt felelte: nem érdeke a polgármester megsemmisítése, és a több évig elhúzódó büntető-, majd bírósági eljárás. Az viszont szerinte Mirkóczki Ádámnak is érdeke, hogy a polgármestersége véget érjen.

A rendkívüli ülésen az országgyűlési előválasztáson egyébként az MSZP színeiben induló Mirkóczki Zita (csupán távoli rokona a polgármesternek) viszont azt javasolta, hogy bíróság helyett a kormányhivatalhoz forduljon a közgyűlés. Ez azért pikáns, mert a kifogásolt polgármesteri döntések egyike éppen Mirkóczki Zita alpolgármesteri leváltásának körülményeit érinti. A távozásáról készült iratba először lemondás került indokként (a volt alpolgármester szerint valótlanul), később módosították a megbízás visszavonására. Leváltása után is a kormányhivatalhoz fordult, és kártérítési pert is kilátásba helyezett. Az egykori alpolgármester javaslata név szerinti szavazással többséget kapott. Pápai Ákos szerint a közgyűlés ezzel a döntéssel eltolta magától a felelősséget.

Mirkóczki Ádám a konkrét kifogásokról azt mondta, azok a 2020 tavaszán hatályban volt veszélyhelyzet alatt hozott intézkedései voltak, amelyek mindegyikét vizsgálta a megyei kormányhivatal. Három esetben volt kifogása, ezeket ennek megfelelően módosították, illetve egyet (a névhasználatról szóló rendeletet) vissza is vontak – magyarázta. Egyébként politikai terméknek minősítette Pápai Ákos kezdeményezését, aki szerinte ezzel a személyét támadja.

Oroján Sándor, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője is politikai célú kezdeményezésnek tartja Pápai Ákos előterjesztését. A frakció elhamarkodottnak érezte a polgármester azonnali felfüggesztését, de döntései törvényességi vizsgálatával egyetértenek. Szerinte előbb ki kell mondani, hogy az indítványban szereplő kifogások ténylegesen jogsértők, amelyet az erre hivatott fórumoknak (kormányhivatal, bíróság) kell megtenniük. Hozzátette, ez akkor is így van, ha „erős a gyanú, hogy a törvénysértés megállja a helyét”. Az egri városvezetésben kialakult helyzetet Oroján Sándor úgy értékelte, hogy bár a polgármester vezetési stílusa is oka a válságnak, szerinte törvényszerűek az éles ellentétek, ha ennyire eltérő világnézetű pártok lépnek szövetségre. Felvetésünkre – hogy miután elolvadt a polgármester közgyűlési többsége, a Fidesz akár kezdeményezhetné is a közgyűlés feloszlatását – a frakcióvezető azt felelte: nem a pillanatnyi lehetőségekkel foglalkoznak, hanem a hosszú távú célokkal. Ez pedig az, hogy Egernek stabil, kormányzóképes, vízióval rendelkező vezetése legyen – tette hozzá.

Az előválasztáson a DK színeiben induló – alpolgármesteri tisztségétől az év elején lemondott – Berecz Mátyás képviselő lapunknak azt mondta: bár ő a szabadsága miatt nem szavazott, a kormányhivatali állásfoglalások kérése kompromisszumos döntés, amelynek van politikai előnye is. A döntés ugyanis árulkodni fog arról is, hogy igazak-e a helyi pletykák, amelyek szerint „Pajtók Gábor kormánymegbízott valóban közeledik-e az önkormányzat vezetéséhez”.

Ennek kapcsán fontos tudni: a Fidesznél a közelmúltban Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő helyére Pajtókot választották választókerületi elnökké. Mint arról az Egriügyek.hu beszámolt, nem kizárt, hogy ő lesz a kormánypárt jelöltje az Egert is magában foglaló körzetben a jövő évi választáson. Ugyanakkor információink szerint az egri Fidesz-szervezet sem egységes, a régi és az új vezetés között törésvonal húzódik.

Úgy fest, a polgármester felállítása jelenleg nem igazán érdeke a feleknek. A Fidesznek azért, mert nem volt ideje új jelölt felépítésére; az ellenzéknek pedig a jövő évi országgyűlési választás miatt. A választóknak már a 2019-re összeállt ellenzéki szövetség széthullása is nehezen magyarázható, nemhogy a polgármester esetleges kiütése tisztségéből.

A polgármester elmondta, arra számít, hogy ellenlábasai „bele fognak fáradni” a támadásokba. Ő inkább a beruházásokra koncentrál. A helyzet szerinte nem reménytelen, de „minden képviselőnek fel kell ismernie képviselői felelőssége súlyát”.

Ugyanakkor bármit is dönt a kormányhivatal, az meghatározza a következő hónapok történéseit. Pápai Ákos arra számít, hogy a kormányhivatal – a közgyűléshez hasonlóan – eldobja magától a beadványt, „mint a forró krumplit”. Mirkóczki Ádám ugyanakkor nem vár fordulatot, mivel – ismételte meg – korábban már megvizsgálta a döntéseket a kormányhivatal, és intézkedtek, ha kellett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/29. számában jelent meg július 16-án.