Kényszergyógykezelés a covid-osztályon tomboló külföldinél

Kényszergyógykezelés a covid-osztályon tomboló külföldinél

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kényszergyógykezelést rendelt el a bíróság annál a kínai férfinél, aki még tavasszal rátámadt egy kórházi covid-osztályon több emberre, illetve egy sebészollóval többször is megszúrt egy altatásban és lélegeztetőgépen lévő beteget.

Emlékezetes, a férfi még idén márciusban az egyik budapesti kórház intenzív covid-osztályán minden előzetes ok nélkül fojtogatott és megütött egy beteget, majd egy másik, altatásban és lélegeztetőgépen lévő pácienst többször megszúrt egy sebészollóval. Ezután rátámadt egy ápolóra és a megfékezésére érkező biztonsági őrökre is. Az első megtámadott beteg és az egyik biztonsági őr a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket, míg a megszúrt beteg olyan életveszélyes sebesüléseket szenvedett, hogy az azonnali orvosi beavatkozás ellenére a későbbiekben életét vesztette.

A gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére, továbbá több személy sérelmére, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének, illetve testi sértés bűntette kísérletének megállapítására lehet alkalmas. Ez 10-től 20 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az eddig letartóztatásban lévő külföldinél az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az előzetes kényszergyógykezelést, valamint elmeállapotának megfigyelését.

A bíróság szerint a körülményei ugyan rendezettek, azonban a magyar nyelvet nem ismeri, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Minderre figyelemmel továbbra is alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén visszatérne az állampolgársága szerinti országba, vagy a hatóságok elől megszökne, illetve elrejtőzne. Ezt a veszélyt erősíti a kiszabható büntetés mértéke is. Ráadásul az elkészült nem végleges igazságügyi elmeorvos szakértői véleményben foglaltak alapján a gyanúsított jelenleg kóros elmeállapotban szenved.

Mindezek alapján a bíróság a gyanúsított jelenlegi egészségügyi állapotára figyelemmel elrendelte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő elmemegfigyelését. A végzés nem végleges.

Címkék: rendőrség