Orbán Viktor: Lehetőség lesz harmadik oltásra

Orbán Viktor: Lehetőség lesz harmadik oltásra

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus elsejétől lehetőség lesz a harmadik oltás felvételére is, ehhez a háziorvossal kell egyeztetnie annak, aki ezt szeretné – jelentette be a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök ismertette a kormány egy másik döntését is, miszerint az egészségügyi dolgozók között kötelezővé teszik a vakcinát. Szó volt a melegellenes törvényről is, a kormányfő szerint Brüsszel visszaél a hatalmával. Bár nem jönnek egyelőre az uniós források a helyreállítási alapból, a kormány elkezdi a tervezett programokat.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e harmadik oltás vagy sem – ezzel kezdte szokásos pénteki rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök olyan véleményt nem ismer, amely szerint ártana, a vita azon van, hogy mennyire hasznos. – Félni nem kell tőle – szögezte le, ezért a kormány azt mondja, hogy lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. Azt is ajánlják viszont, hogy a második oltás után teljen el négy hónap. A háziorvosok szükség szerint ettől eltérhetnek, ezért az embereknek fel kell keresniük őket, vagy az oltópontokat.

Vakcina bőségesen van. Arról az orvos dönt, hogy melyik fajta vakcinát adja be harmadik oltásként. Az egyik vélemény szerint az a jó, ha a különféle vakcinákat variálják, de erről nem a politikának kell dönteni. Az intézkedés augusztus elsejétől érvényes.

A kormányfő az általános átoltottsági helyzetet úgy írta le, hogy Magyarország még mindig az egyik legbiztonságosabb ország. A kényszerítésnek nem hívei, de egy helyen kivételt tettek: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás.

A delta variánsra is kitért Orbán Viktor, amelyet durvábbnak nevezett a korábbiaknál.

A 16 és 18 év közöttiek átoltása – sokakat meglepve – nagy sebességgel halad. A 12–15 éves korosztályban 14 százalékos lehet az átoltottság. Augusztus 30-án és augusztus 31-én, a tanévkezdés előtti napokban a 12–15 év közöttiek számára oltást szerveznek, így ha a szülők engedélyezik, akkor a gyerekek ott megkaphatják.

A nyaralásokat érintve a kormány nem hozott intézkedést, azt javasolják ugyanakkor, hogy külföldre csak az utazzon, aki mindkét vakcinát megkapta.

Nagy létszámú sportrendezvényre, zenés-táncos szórakozóhelyekre és fesztiválokra jelenleg is csak védettségi igazolvánnyal lehet menni, így Orbán Viktor szavai szerint van értelme a plasztikkártyának. A negyedik hullám ide fog érni Magyarországra is, a kérdés csak az, hogy mennyi oltatlan embert talál. A negyedik hullám esetén nem zárható ki, hogy más országokhoz hasonlóan bővítik a védettségi igazolványra vonatkozó előírásokat.

Szóba került a kínai vakcina is, ennek kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy „a legnagyobb veszélyt nem az a néhány eszement vagy zavart orvos, álorvos jelenti”, aki oltásellenes, hanem az, amikor a politikusok is átvedlenek járványügyi szakemberré. Ott ugyanis politikai szempontok jelennek meg, és nem az emberélet lesz a fontos.

A melegellenes törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem is a lóláb lóg ki, hanem maga a ló. – Jogi huliganizmussal állunk szemben, ez egy randalírozás – mondta, megismételve, hogy az oktatás nemzeti hatáskör. Szégyenletesnek tartja az Európai Bizottság álláspontját, mert „az a céljuk, hogy rákényszerítsenek minket az LMBTQ-aktivisták beengedésére az iskolákba”.

Az iskolákban lehet szexuális felvilágosítást tartani, ha a szülő erre engedélyt ad, de akkor is az oktatók lehetnek ott, „szexuális propagandisták” nem. – Úgy érezzük, hogy el akarják venni tőlünk a gyerekeinket – mondta. A kormányfő megfogalmazása szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, miközben itt a gyereknevelés szabadságáról van szó. Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolákban, és a könyvesboltokban is, jelölés nélkül, ilyen könyvek jelenjenek meg.

A témában rendezett korábban strasbourgi vitán Orbán Viktor saját bevallása szerint azért nem vett részt, mert nem hívták. A nemzeti konzultációban ugyanakkor ez a kérdés szerepel, a miniszterelnök azt kérte, hogy akinek fontos a gyereke, töltse ki.

A miniszterelnök egyértelművé tette azt is, hogy bármilyen jogvitának a helyreállítási alap pénzkifizetésével való összekötése elfogadhatatlan, az alapban szereplő összeg a magyaroknak jár. – Lesz vita előtte, erőteljes vita lesz, de meg fogjuk kapni ezt a pénzt – szögezte le. A brüsszeli pénzkifizetésekre ugyanakkor nem tudnak várni, így a helyreállítási programokat akkor is megindítják, ha az uniós források még nem állnak rendelkezésre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.