A kamara javaslata szerint a munkáltatók kötelezővé tehetnék az oltást a dolgozóknak

A kamara javaslata szerint a munkáltatók kötelezővé tehetnék az oltást a dolgozóknak

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parragh László szerint már eddig is tömegesen fordult elő, hogy a munkaadó elvárta az oltás felvételét a munkavállalójától, akit – ha nem élt vele – egyszerűen elbocsátották.

A kamara olyan jogszabály-módosítást javasol, amellyel bizonyos munkakörökben lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy kötelezővé tegyék az oltást a munkavállalóiknak – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak. A lap szerint a javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Parragh szerint eddig tömegesen fordult elő, hogy a munkaadó elvárta az oltás felvételét a munkavállalójától, akit, ha nem élt vele, egyszerűen elbocsátották. Az indoklásban azonban nem szerepelhetett az oltás megtagadása, így visszaéléseket okozott a helyzet. Az elnök két, a cikkben meg nem nevezett, konkrét vállalatot is említett a Portfoliónak, ahol a napokban tették kvázi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, és kivétel nélkül minden munkavállaló élt is vele, így elbocsátásra végül nem került sor. Ha az MKIK javaslatát elfogadnák, akkor a védőoltás elutasítása immár jogszerűen válthatna ki különféle szankciókat a munkaadótól.

Parragh azt javasolja a kormánynak, hogy egyes munkakörökben tegye kötelezővé az oltást. Ezek főleg olyan munkakörök, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: ilyenek a rendészeti szervek alkalmazottai, a közösségi közlekedésben dolgozók vagy például az éttermi alkalmazottak. Ám annak, hogy pontosan mely szakmákra kiterjedően lenne kötelező az oltás, egészségügyi-szakmai döntésnek kell lennie az elnök szerint.

Parragh László azt ugyan nem árulta el, hogy egyeztetett-e a kamara a kormánnyal a javaslatról, és milyen fogadtatásra számít, de az szemmel látható, hogy a kormány is elmozdult a kötelező oltások felé, de egyelőre csak kis lépésekben.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten jelentette be a Kossuth Rádióban, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás (az ágazatban egyébként 90 százalék körüli az átoltottság). Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón beszélt arról, hogy a kormány mérlegeli bizonyos szakmákban a kötelező védőoltás előírását, Novák Katalin, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője pedig azt mondta, hogy érkeztek javaslatok a kötelező oltás előírására bizonyos szakmákban, és „majd meglátjuk”, mi lesz.