Lehallgatási botrány: a megfigyelt CEU-s diák nem lepődött meg, mert „az Orbán-rendszer nem törődik a jogszerűséggel”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg már legalább 300 magyarországi célpont lehet a nemzetközi lehallgatási botrányban, amely az izraeli Pegazus kémszoftverrel folytatott törvénytelen megfigyelések körül robbant ki. Magyarországi tevékenysége miatt figyelték meg Adrien Beauduint is, aki korábban a CEU gender studies szakán tanult. A volt diák a 444-nek nyilatkozott.

Beauduin azért kerülhetett a kormány látóterébe, mert a CEU elüldözésének idején tüntetésekre járt, transzparenseket gyártott, és tiltakozott a Soros Györggyel azonosított egyetemmel szembeni bosszúhadjárat ellen.

Az egyik tüntetésen le is tartóztatták. Azóta a legtöbb vádat ejtették ellene, de egy eljárás még folyik: a transzparens gyártásához használt ollót a rendőrség veszélyes tárgynak minősítette. Beauduin így értékelte megfigyelését:

„Nem voltam meglepve, mivel az Orbán-rendszer nem sokat törődik a jogszerűséggel. Ráadásul miután a letartóztatásból elengedtek, később civil ruhás rendőrök követtek egy másik tüntetésre. A szakértői vizsgálat szerint biztosan megpróbáltak hozzáférni a mobilos adataimhoz. Képesek voltak rá, ha nem tették, annak csak az lehetett az oka, hogy rájöttek, egyáltalán nem vagyok érdekes a számukra. Nem is szeretném összehasonlítani a saját helyzetemet a lehallgatott újságírókéval és másokkal, akiknek tényleg fontos szerepük van Magyarországon."

A lehallgatási botrányról szóló cikkeinket itt találja.