Januárban vagy februárban lehet a gyermekvédelmi népszavazás

Januárban vagy februárban lehet a gyermekvédelmi népszavazás

A kvótareferendum még 2016-ban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő januárban, legkésőbb februárban tarthatják meg az Orbán Viktor által bejelentett „gyermekvédelmi népszavazást” – értesült a Magyar Nemzet. Azt is megjegyezték, hogy az országgyűlési választás előtt több mint 41 nappal kell lezajlania a referendumnak.

A miniszterelnök szerdán délelőtt – mindössze néhány nappal a lehallgatási botrány kirobbanása után – jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez öt kérdésében, mert „Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot az Országgyűlés által elfogadott gyermekvédelmi törvény miatt”. A kormány már be is nyújtotta a Nemzeti Választási Bizottsághoz a kérdéseket, amelyek a következők:

  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az NVB-nek a szerdai benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe - például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének -, továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

Közben – kihasználva a lehetőséget, hogy ismét lehet referendumot tartani – Karácsony Gergely is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez, ugyancsak öt kérdésben. A főpolgármester és egyben ellenzéki miniszterelnök-jelölti aspiráns a következőkről kérné ki az emberek véleményét:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Címkék: népszavazás