Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Zavarba hozta a Hír Tv műsorvezetője Orbán Balázst, amikor a Pegasus-ügyről kérdezte

Szerző: | 2021. július 21., 08:12 | Belföld, Külföld

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Hír Tv stúdiójában (Forrás: YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd este Orbán Balázs volt a vendége a Hír Tv-nek; az államtitkárt Velkovics Vilmos kérdezte. A beszélgetés végén szó esett a Pegasus-ügyként elhíresült legújabb lehallgatási botrányról – hívta fel rá a figyelmet a 168 Óra cikke.

HIRDETÉS - AIP

Velkovics a témát boncolgatva kérdésében azt az ellentmondást akarta feloldatni az államtitkárral, hogy amíg Szijjártó Péter azt állította, nem vettek semmilyen kémszoftvert, a gyártó azt állítja, igenis adtak el a magyar kormánynak az eddig szupertitkosnak számító programból. (Az ominózus részt a belinkelt videón 7 perc 43 másodpercnél nézhetik meg.) Ekkor egy a levegő egy pillanatra megfagyott a stúdióban, mivel egy igazán fontos kérdés hangzott el. Orbán Balázs pedig bevallotta, hogy nem olvasta a külügyminiszter nyilatkozatát. Az államtitkár ettől függetlenül ugyanakkor határozottan kijelentette, a magyar kormány nem érintett semmilyen módon az ügyben.

Az államtitkár szerint a magyar külügyminiszter hasonlóan más nyugat-európai országokhoz vizsgálatot rendelt el. Arról, hogy pontosan milyen nyomozást is rendelt el a külügyminiszter a megfigyelési botránnyal kapcsolatban, jelenleg nem állnak rendelkezésre megbízható információk.

– A magyar ügyészség azonban nyomoz az ügyben a feljelentések hatására. Mivel a lehallgatások és a megfigyelések belföldön történhettek az Alkotmányvédelmi Hivatal is érintett lehet az ügyben. A belföldi hírszerzést ebből a szervből irányítják. A hivatal Pintér Sándor, vagyis Belügyminisztérium politikai fennhatósága alá tartozik, így Szijjártó Péter nehezen indíthat vizsgálatot egy olyan ügyben, ami nem közvetlen az ő irányítása alá esik – írja cikkében a lap.

Pintér Sándor egyébként korábban az ügyre reagálva határozottan aláhúzta, a magyar szakszolgálatok 2010 május vége óta semmilyen illegális megfigyelést nem hajtottak végre.

Az ügyben korábban lapunk kereste az izraeli kormányzati sajtószolgálatot is, mivel a Pegasus elnevezésű kémprogramot elvileg csak az izraeli kormány engedélyével lehet értékesíteni, ám ott két mondattal lezárták az ügyet, hogy ezzel nekik nincs semmi dolguk. Utóbb a szoftvert gyártó izraeli cég, az NSO nyilatkozott az egyik általunk is firtatott kérdésről, mondván: képesek észlelni, ha egy kormány megvásárolja a rendszerüket, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi.

Az NSO Group egyik alapítója és igazgatója, Shalev Hulio szerint voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát és abbahagyták velük az együttműködést.

A lehallgatási botrányról szóló cikkeinket itt találja.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: lehallgatási botrány, Orbán Balázs, Pegasus


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest