Ha újságíró célpont volt, akkor leállítják a programot ellene – ígérte a Pegasus gyártója

Ha újságíró célpont volt, akkor leállítják a programot ellene – ígérte a Pegasus gyártója

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki fogjuk vizsgálni ezt az ügyet, és ha Panyi Szabolcs célpont volt, akkor leállítjuk a programot ellene. Akárki is használta azt ellene, elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen. Fontosnak tartom viszont elmondani, mert ez az, amit az emberek nem értenek, hogy az NSO egy technológiai vállalat, amely rendszereket ad el országoknak – mondta csütörtökön egy izraeli rádióműsorban a Pegasust gyártó izraeli NSO egyik alapítója és vezérigazgatója, Salev Hulió. Azért beszélt Panyi Szabolcsról pont, mert ő is a műsor vendége volt.

A Telex szemléje szerint a magyar újságíró azt kérdezte Huliótól, hogy Magyarország továbbra is az ügyfele-e az NSO-nak, de ő úgy válaszolt, hogy nem beszélhet az ügyfeleiről. „Ellenőrizni fogjuk, mi történt, ha pedig az állítások igazak, akkor leválasztjuk a rendszert” – mondta.

Arról is beszélt, hogy „a kérdés, hogy az NSO tudja-e, kik a célpontok. A válasz egyértelműen nem. Aktív részt vesz-e az NSO az ügyfelek tevékenységeiben? A válasz erre is nemleges.”

Hulió a BBC-nek is nyilatkozott, nekik arról beszélt, hogy szerinte az NSO hibáztatása a Pegasus-ügyben olyan, mintha „egy autógyárat kritizálnának azért, mert egy ittas vezető balesetezett”. Hozzátette: „Semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre az ügyfeleinkről. Sőt, az ügyfelek sem állnak kapcsolatban egymással, minden ügyfél különálló”