Kemenesi: Egyelőre nem csendesül influenzajárvánnyá a koronavírus

Kemenesi: Egyelőre nem csendesül influenzajárvánnyá a koronavírus

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a vírus azért különleges, mert az emberiség nagy része még most sem immunizált ellene, mert vagy nem találkozott ezzel a vírussal vagy nincs vakcinázva ellene, tehát fogékony rá. Ezért van most nyáron is járványhullám – idézi a Hvg.hu Kemenesi Gábornak az InfoRádióban elhangzott szavait.

A virológus arról is beszélt, hogy négy nagyobb koronavírus folyamatosan és szezonálisan van jelen bolygónkon. Miután fizikai tulajdonságaiban nem különbözik ezektől az új koronavírus sem, arra lehet számítani, hogy idővel ez is szezonalitást mutat majd. Egyelőre azonban még nem erről van szó, mert sok a fertőzés iránt fogékony, azaz a védelemmel nem rendelkező ember. A fertőzésen át nem esettekről, illetve az oltatlanokról van szó, ezért „fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus.”

Vagyis érdemes mihamarabb mindenkinek beoltani magát. A delta variáns szerinte már jó eséllyel itt van. Azt azonban nem tudni, hogy mikor éri el a kimutatásához szükséges kritikus tömeget a vírus jelenléte, mikor okoz a járványügyi adatokban is látványos emelkedést. Szerinte egyre valószínűbb, hogy ez akár már a nyáron is bekövetkezhet.

A virológus arról is beszélt, hogy a jelek szerint a negyedik hullám után még nem várható, hogy beáll a szezonalitás e koronavírus esetében is, azaz influenza-szerű őszi-tavaszi járvánnyá csendesül. Ennek oka, hogy nagyon sok hatás éri a járványt.