Népszava: több mint tízezer tanár és tanító hiányzik

Népszava: több mint tízezer tanár és tanító hiányzik

Vargáné Hajdú Mária kémiatanár, laborvezetõ a Bányai Júlia Gimnázium természettudományi laboratóriumában Kecskeméten 2015. január 27-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel három és félezer általános és középiskolai pedagógusállásra, és majdnem ezer óvonői státuszra lehet jelentkezni a közszféra állásportálján, – írja a Népszava. Sok helyen azonban úgy sem tudják betölteni a hiányt, hogy bármilyen végzettségű pedagógust azonnal felvennének. Rengeteg álláshelyet már meg sem hirdetnek, inkább munkaelosztással és óraadó tanárokkal oldják meg a helyzetet, ezért olyan szakemberek is vannak, akik szerint több mint tízezer tanár és tanító is hiányozhat a rendszerből – írja a Népszava.

A lap szerint a kozigallas.gov.hu oldalon látható adatok alapján Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg, Pest megyében pedig több mint 350 tanárt keresnek, és 150 tanítói állás is betöltésre vár. A gazdaságilag erősebb megyék közül Győr-Moson-Sopronban és Fejérben is kiugróan magas a betöltetlen álláshelyek száma: csaknem hatszor annyi pedagógust keresnek, mint Békésben.

A lap szerint az egyes szakok közül a matematika számít leginkább keresettnek, országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre – a legtöbb Pest megyében, Borsodban, Fejérben és Komárom-Esztergomban –, a második helyen az angol nyelv áll 253 állásajánlattal –, éppen csak megelőzve – 225 – a testnevelést. A természettudományi tárgyakat oktatókat mindenhol keresik, fizikatanári állást 209, kémiát 143, biológiát 119, földrajzot 107 helyen alkalmaznának azonnal.

Egy dél-dunántúli falu polgármestere a lapnak arról is beszélt, hogy nagyon nehéz a kisebb településekre csábítani a fiatal tanárokat, az ingerszegény környezet mellett azért is, mert a diákok nagy része halmozottan hátrányos helyzetű családból érkezik, ami új problémákat vet fel.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint egyre nagyobb gond a vidéki, kistelepülési iskolák álláshelyeinek feltöltése, ráadásul már nemcsak a hátrányosabb helyzetű térségekben, hanem például az észak-nyugat magyarországi régióban is A szakszervezet szerint mihamarabb tartós béremelésre, a munkaterhek rendezésére, valamint stabil életpályára lenne szükség.