Hazai szakértők: a Sinopharm vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma

Hazai szakértők: a Sinopharm vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma

Burai Ágnes háziorvos beolt egy nőt a Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával az orvosi rendelőjében Debrecenben 2021. április 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtóközleményt adott ki a COVID-19 betegség elleni harmadik oltás szükségességéről és az ehhez kapcsolódó feladatokról Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos – írja a 444.hu

Úgy látják, az oltással kapcsolatos feladatok közül a legfontosabb és a legsürgetőbb, hogy a Sinopharm vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport pótoltása érdekében készüljön szakmai vizsgálat, és tegyenek javaslatot a védettségük hatékony megoldására.

Javasolják továbbá a még be nem oltottak mielőbbi beoltását, az oltásellenesség jobb megértését és az oltási protokollért felelős független, transzparensen működő szakmai grémium összehívását. Emellett szükségesnek tartják egy transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat lefolytatását az oltások hatásosságáról, és annak eredményeinek közzétételét.

Magyarország egyik legfontosabb járványügyi feladatának jelenleg az oltottak számának és arányának növelését tartják, különösen a veszélyeztetett és fokozott terjesztő-képességgel rendelkező célcsoportok tekintetében.

A közleményben hangsúlyozzák: az eddigi hazai kutatások szerint kijelenthető, hogy a Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek közül sokak védettsége nem megfelelő, ezért sürgős feladat az ő védettségük biztosítása.

Mint írják, további szakmai döntést és az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának felmérését igényli annak eldöntése, hogy ennek helyes megoldása az előzetes, neutralizáló antitestet mérő vizsgálat után a negatívak újraoltása, vagy előzetes tesztelés nélkül minden ilyen alany újraoltása (lehetőleg mRNS vakcinával).

– Álláspontunk és szakmai ismereteink szerint az EU-ban az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a harmadik oltás e pillanatban nem prioritás. Egy ilyen általános harmadik oltás ráadásul csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, amikor valójában – egy mutáció következtében – szükség lesz rá – figyelmeztetnek.

– Újra kiemeljük azonban, hogy a Sinopharm vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma, amelyet sürgősen kezelni kell – zárul a közlemény.

A napokban jelent meg egyébként egy új magyar kutatás az orvosi szakportál, a medRxiv hasábjain, miszerint a korral együtt jelentősen csökkenhet a védettség a Sinopharmmal oltottak körében a Covid-19 megbetegedéssel szemben.