Közel ötven év után először újra lesz római-parti szabadstrand

Közel ötven év után először újra lesz római-parti szabadstrand

A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijelölt fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették, idén azonban közel fél évszázad után először ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton– írja az Óbuda-Békásmegyer hivatalos oldala. A Római-parti Plázson szervezett körülmények között, folyamatos vízminőség-ellenőrzés mellett ingyen fürdőzésre lesz lehetőség. 

A Római-parti fürdőhelyeket 1973-ban szüntették mg a vízminőség romlása miatt. – A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményei alapján azonban most ki lehet jelenteni, hogy újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz. Ezért az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton előreláthatólag július 30-tól kijelölt fürdőhelyet üzemeltet – írják.

A Római-parti Plázst belépőjegy nélkül lehet látogatni, ahol vízimentő-szolgálatot is üzemeltetnek. A bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakaszon a fürdési idény 2021. augusztus 22-ig tart, a Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint.

A lap felidézi, hogy a római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért. Korábban próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton. Idén lesz azonban először lehetőség arra, hogy hosszabb ideig, szervezett körülmények között és ingyen fürödjenek az emberek a Duna budapesti szakaszán.

A nyitást megelőzően az önkormányzat több civil szervezettel (Fák a Rómain, A Mi Rómaink, Civilek a Római-partért egyesület) is egyeztetett. Hangsúlyozzák, hogy a nyitást a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, szakhatósági engedélyeztetés előzte meg.

A partszakasz beláthatóságát biztosító akcióban az önkormányzat szorosan együttműködött a civil szervezetekkel, a munka dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertészének szakmai felügyelete mellett zajlott. 

A munka során különös gondot fordítottak arra, hogy kizárólag az invazív, tájidegen, cserjemagasságúra nőtt fajokat (például cseresznyeszilva, dió, zöldjuhar, ezüstfa, amerikai kőris) ritkítsák, és ügyeltek az őshonos fajok (például a mogyoró, a magyar kőris, a korai juhar, a fehér nyár) védelmére. A Plázson ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat is biztosítanak majd a vendégeknek.