Írásban kell nyilatkozzanak a 60 éven felüliek, ha nem kérik az oltást

Írásban kell nyilatkozzanak a 60 éven felüliek, ha nem kérik az oltást

Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos beolt egy férfit az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 24-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háziorvosoknak szombattól személyesen kell felkeresniük a hozzájuk tartozó, még be nem oltott 60 éven felülieket, akik az otthonukban is megkaphatják az oltást. Ha viszont nem kérik, arról nyilatkozniuk kell – derül ki a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A Privátbankár által észrevett, Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a háziorvosok a kormányhivataltól hetente kapnak listát a be nem oltottakról, valamint orvostanhallgatókat is kijelölnek melléjük. Önkéntes orvosokat is várnak.

A kirendelt hallgatók segítenek a tájékoztatásban, de ha legalább tíz félévet elvégeztek, az oltást is beadhatják. A kirendeléssel hallgatói munkaszerződés jön létre a hallgató és a felsőoktatási intézmény között, a kirendelésért pedig jövedelmet is kap.

Az érintett személlyel a védőoltás beadása céljából a háziorvosa vagy a nevében eljáró kirendelt hallgató, illetve önkéntes orvos veszi fel a kapcsolatot, és tájékoztatja az érintett személyt arról, hogy beleegyezése esetén lehetősége van a védőoltás igénybevételére. Tájékoztatják, hogy az egészségügyi adatok alapján milyen oltással oltható és arról, hogy az oltáshoz regisztráció szükséges, amit legkésőbb a védőoltás igénybevételekor el kell végezni. Ha az  érintett személy az oltást elutasítja, úgy erről írásban kell nyilatkoznia. Ezt a nyilatkozatot később megváltoztathatja, ha meggondolja magát.

Aki elfogadja az oltást, az a háziorvosi rendelő mellett akár a lakóhelyén vagy tartózkodási helyén is megkaphatja azt. Ez esetben a kormányrendelet szerint a háziorvos köteles a szükséges feltételeket biztosítani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a július 7-i kormányinfón jelentette be, hogy a kormány oltási akciót indít, az háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat, akik nem oltatták be magukat, elsősorban a 60 év felettieket. Aztán sokáig csend volt, György István, az oltási munkacsoport vezetője pénteken beszélt újra arról, hogy az időseket háziorvosok, önkéntes orvosok, egyetemisták fogják személyesen felkeresni, és megtörténhet az oltás otthon is vagy a rendelőben. Hozzátette: 65 év felett 470 ezren vannak olyanok, akik még nem kaptak oltást.