Ritka indiai vírusmutánst azonosítottak Magyarországon

Ritka indiai vírusmutánst azonosítottak Magyarországon

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus indiai mutánsának egy rendkívül ritka variánsát mutatta ki négy magyarországi mintában a nagy cégek számára is teszteket végző szegedi Avidin Kft. A cég egyébként a fertőzésszám lassú emelkedését méri, ami utalhat a negyedik hullám közeledésére – írták szombat reggel kiadott közleményükben.

Az elmúlt hetekben igen alacsony esetszámot napi 1-2 fertőzöttet találtak csak, ami megfelelt a tavaly nyári szintnek. Ezen a héten azonban kissé megemelkedett az esetszám, napi 10-15 új fertőzöttet találtak. Egyik nap Veszprém megyében 10, Pest megyében 6 pozitív eset volt, ezek egyértelműen egy-egy gócpontot, jelentenek. Csütörtökön 2 delta típusú (B1.617.2) vírusvariánst is kimutattak, ami nagy meglepetést hozott – írták.

„Mivel eddig még nem detektáltunk indiai mutánst, ezért alaposabb szekvenálásnak vetettük alá – mondta Puskás László ügyvezető. – Ez azt jelenti, hogy betűről betűre meghatároztuk a DNS egy részét, amiből ki lehet deríteni, hogy milyen variánsról van szó. Egy olyan ritka indiai mutánst tudtunk detektálni, amelyet eddig a világon összesen csak 21 alkalommal jelentettek.”

Pénteken két újabb fertőzöttnél mutatták ki ezt a ritka variánst, amelyet Del156/157-tel jelölnek. Azt még nem lehet tudni, hogy ez a változat milyen tüneteket okoz és a fertőzőképessége eltér-e az ismert indiai típustól. Egy nagy magyar cég nálunk élő külföldi dolgozói kapták el a betegséget. Érdekesség, hogy egyikük kapott oltást, és nem kínai vakcinát. Egy 50-60 év körüli emberről van szó, és viszonylag súlyos tünetei vannak.

A labor a betegség lefolyásáról nem kap részletes tájékoztatást. Puskás László szerint, ha egy új variánsnak súlyosabbak a tünetei, akkor még fontosabb időben megállapítani, hogy melyik változattal is fertőződött meg valaki. Az új mutációk kimutatását az Avidin egy-két nap alatt el tudja végezni – tette hozzá.

A biológus-ügyvezető szerint egyébként elképzelhető, hogy az esetszám növekedése a negyedik járványhullám közeledését jelzi.

Egyébként a hivatalos országos adatok is emelkedést mutattak az elmúlt napokban.

Címkék: koronavírus