A magyarok harmada továbbra sem akar oltást

A magyarok harmada továbbra sem akar oltást

Kis Lászlóné ápolónõ oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelõben Makón 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberek csaknem fele nyitott arra, hogy megkapjon egy harmadik dózist is a koronavírus elleni vakcinákból, többségük nem is várna túl sokáig – ez derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató reprezentatív felmérésből. Az is kiderült ugyanakkor a lakosság majdnem harmada továbbra is elutasítja az oltást.

Augusztus elsejétől lesz lehetőség a koronavírus elleni védőoltásokból egy harmadik adagot is kérni – ezt Orbán Viktor jelentette be nemrég. Az alapvető elképzelés az, hogy a második dózistól teljen el négy hónap, de az orvos ajánlására ettől el lehet térni. Az is az orvoson múlik, hogy milyen típusú legyen a harmadik vakcina, itt egészen eltérő vélemények vannak.

Az utóbbi időben megnőtt az igény a harmadik oltásra, főként a Sinopharmot kapók körében. Többeknél ugyanis az antitestes vizsgálat azt mutatta ki, hogy nem alakult ki megfelelő védettség. Erre hivatalos eredmények nincsenek, mindössze a főváros nem reprezentatív adatai.

A mostani kutatásból az derült ki, hogy az emberek 19 százaléka amint lehet, beadatná magának az újabb dózist. További 20 százalék még az idén kérné a vakcinát, míg 8 százalék majd valamikor jövőre. Ezzel szemben 31 százalék válaszolt úgy, hogy eddig sem oltotta be magát.

Ha az életkor szerinti bontást nézzük, az derül ki, hogy a 60 év felettieknél az átlagnál nagyobb az igény az újabb oltásra. Összesen 54 százalékuk kérné a vakcinát még idén vagy amint lehet és 22 százalék mondta azt, hogy nem akarja egyáltalán beoltatni magát.

Címkék: harmadik oltás

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.