Az EU ajánlata Orbánéknak: szeptember végéig állapodjanak meg az uniós helyreállítási alapról

Az EU ajánlata Orbánéknak: szeptember végéig állapodjanak meg az uniós helyreállítási alapról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság azt fogja javasolni a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg. Erről Valdis Dombrovskis, gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos beszélt újságírói kérdésre Brüsszelben. Ez a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása létrehozott, magyarországi pénzügyi alap tervéről tartott megbeszélések folytatását jelenti – számolt be az állami hírügynökség.

Mint megírtuk, a magyar kormány közleményben állította, „a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően a Bizottság abszurd követelésekkel állt elő. Az ideológiailag vezérelt politikai támadások nyilvánvalóan lassítják a korábban, szakmai egyeztetések során kialakult terv elfogadását”. Arianna Podesta szóvivő az Eurológus kérdésére azonban tagadta, hogy lenne ilyen összefüggés, és közölte, hogy a helyreállítási tervekkel kapcsolatos eljárás és a vitatott magyar szabályozással kapcsolatos vizsgálat két párhuzamos, de külön kezelt ügy.

Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) ugyanakkor hétfőn újabb négy tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét fogadta el. Korábban a Tanács elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén. A határozat elfogadását követően ezek a tagállamok is igénybe veheti majd az uniós forrásokat gazdaságuk koronavírus-járvány utáni helyreállításának elősegítésére. Mind a négy tagállam előfinanszírozást kért az uniós forrásokból. Ennek folyósítására a vissza nem térítendő támogatásokról és a hitelekről szóló kétoldalú megállapodások aláírását követően kerül sor.

Július közepén a 27 uniós tagállam közül az elsők között Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott zöld utat ahhoz, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra és a hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjon alá.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően – kivéve, ha az érintett tagállammal halasztásról állapodik meg – két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére. A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást.