Balog Zoltán: Nem látom, hogy ma gyengébb lenne az emberi jogok védelme

Balog Zoltán: Nem látom, hogy ma gyengébb lenne az emberi jogok védelme

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a Halásztelki Bocskai István Sportegyesület épülõ kézilabdacsarnokának ünnepélyes alapkõletételén 2021. július 14-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Belső elhívással” magyarázta Balog Zoltán, az Orbán-kormány volt minisztere azt, hogy miért váltotta politikusi karrierjét egyházira – derül ki a Népszavának adott interjújából.

A volt Emmi-minisztert, jelenlegi református püspököt arról is kérdezték, hogy ő maga – aki 2010 előtt a parlament emberi jogi bizottsága elnökeként vált országosan ismert politikussá – milyen szerepet játszott abban, hogy a Fidesz a kérdező szerint az „emberi jogokat” szitokszóvá tette. – Nem látom, hogy ma gyengébb lenne az emberi jogok védelme, mint tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt volt – állította Balog kijelentését arra alapozva, ami 2006 őszén Budapest utcáin zajlott. – Emberi jogi szempontból azt az időszakot én az újkori magyar demokrácia mélypontjának nevezem, 1956 óta nem történt ilyen Magyarországon – tette hozzá.

„Egyházi vezetőként feladatának érzi-e, hogy fellépjen az indulatokat gerjesztő kormányzati kampányokkal szemben?” – hangzott a Népszava egy másik kérdése. Balog erre úgy válaszolt: A politikának általában szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki. Negatív indulatokból könnyebb szavazatokat csiholni, mint pozitív üzenetekből. Én továbbra is a 2002-es polgári szlogenhez tartom magam: hiszek a szeretet és az összefogás erejében”.

Arra pedig, hogy, belefér-e, hogy a kormány összemossa a pedofíliát a homoszexualitással, azt mondta: ő törvényben azt olvassa, hogy a 18 éven aluliak körében korlátok közé szorítja a homoszexualitás népszerűsítését. – Ezzel én teljes mértékig egyetértek – jelentette ki.

Balog Orbán Viktorhoz való viszonyára is kitért az interjú. Ő erre úgy felelt, nem tartozik a közvéleményre, hogy egy lelkipásztornak milyen lelki kapcsolata van egy politikussal. – Nem titok, hogy a közélet és kulturális élet számos ismert szereplőjével mély beszélgetéseket szoktam folytatni hitbéli kérdésekről. Közéjük tartozik Orbán Viktor is – mondta.

Az interjú egy pontján az is szóba kerül, hogy – mint az újságíró felveti – a Fidesz nem az egyeztetéseiről híres. – Az én minisztériumomban sok egyeztető fórum működött, sikeres megállapodásokat kötöttünk a diákokkal, a pedagógusokkal, az egészségügyi dolgozókkal… – közölte Balog jelezve, hogy csak politikáról kérdezték őt eddig, pedig ő már püspök, ami után egyházi témákra is terelődik a szó.

Balog egyházi munkája kapcsán többek közt az derült ki, a helyi református gyülekezetek részéről az az egyik legfontosabb elvárás feléjük, hogy ne politizáljanak. – Mély bölcsesség van ebben az elvárásban. Ha állandóan kormányzati intézkedésekre vagy ellenzéki nyilatkozatokra reagálunk, akkor elveszítjük a lényeget – tette hozzá.

A teljes interjú Balog Zoltánnal itt olvasható.