Átlátszó: félmillió forintot kér a közérdekű adatokért Erzsébetváros önkormányzata

Átlátszó: félmillió forintot kér a közérdekű adatokért Erzsébetváros önkormányzata

Niedermüller Péter az erzsébetvárosi önkormányzat képviselőtestületének ülésén 2019 novemberében (Fotó: Niedermüller Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel félmillió forintot kér az erzsébetvárosi önkormányzat azért, hogy a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentését közérdekűadat-kérésre kiadja. Az összeget arra hivatkozva kérik, hogy az iratokból ki kell takarniuk a személyes adatokat – írja az Átlátszló.

Az oknyomozó portál azért kérte Erzsébetváros önkormányzatától a kerületi tulajdonú cégeket – így az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft.-t is – érintő átvilágítási jelentéseket, mert a Klauzál téri vásárcsarnok ügyében szerettek volna tisztán látni, amivel korábban több cikkben is foglalkoztak.

Az indoklás szerint az átvilágítási jelentések terjedelme „kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (…) anonimizálni szükséges (…) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484 000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg”.

Az Átlátszó emlékeztetett: korábban is előfordult, hogy költségtérítést kértek a költségvetési szervek a közérdekű adatokért: bloggerei szerződéseiért kért tőlünk 92 ezer forintot az MTVA, illetve 600 ezer forintot kért a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listájukért.