21 Kutatóközpont: a magyarok fele a kormányt hibáztatja az Erasmus-program veszélybe kerüléséért

21 Kutatóközpont: a magyarok fele a kormányt hibáztatja az Erasmus-program veszélybe kerüléséért

Kormányülés 2022. december 7-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar lakosság fele (51 százaléka) a kormányt, harmada (33 százaléka) az Európai Uniót hibáztatja az alapítványi egyetemek Erasmus-támogatásának felfüggesztéséért – derül ki a 21 Kutatóközpont felméréséből, amit a Telex jelentetett meg. Mint írták, a kutatás január 18. és 23. között, ezer ember telefonos megkeresésével készült, az eredmények nemre, korra, végzettségre és településtípusra reprezentatívak.

Az eredmények szerint a pártpreferencia nagy mértékben befolyásolta az emberek véleményét. Ez azt jelenti, az ellenzékiek és a bizonytalanok nagy többsége a kormányt (89 és 59 százalék), míg a fideszes szavazók inkább az EU-t (76 százalék) okolják a források felfüggesztéséért. Ugyanakkor abban már nagyobb az egyetértés, hogy a kormánynak mit kellene tennie: a magyarok 66 százaléka úgy gondolja, hogy vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek vezető testületeiből. A kormánypártiak közel ugyanakkora arányban gondolják azt, hogy vissza kellene a politikusokat hívni a vezető testületekből (39 százalék), mint azt, hogy nem (42 százalék). Az ellenzékiek és pártnélküliek körében (92 és 70 százalék) viszont egyértelműen az fogalmazódik meg, hogy az érintett politikusoknak távoznia kell a kuratóriumokból.

A kutatás további érdekessége, hogy a magyarok 68 százalék ugyan hallott már az Erasmus-ügyről, de csak alig több mint harmaduk (37 százalék) van tisztában annak részleteivel.

Címkék: Európai Unió, Erasmus