22 százalékkal többen haltak meg az első negyedévben, mint tavaly

22 százalékkal többen haltak meg az első negyedévben, mint tavaly

Gyertya (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2021 első három hónapjában, miután 0,1 százalékkal több gyerek született és 20 százalékkal többen haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva..

Idén január-márciusban 22 254 gyermek született, 17-tel több, mint egy évvel korábban. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Januárban 9,3 százalékkal kevesebb, februárban 5, márciusban 9,5 százalékkal több volt az élveszületések száma 2020 azonos hónapjaihoz képest.

A születések száma Budapest és Észak-Magyarország kivételével valamennyi régióban emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű növekedés Dél-Alföldön (6,3 százalék) és Közép-Dunántúlon (5,9 százalék), a legkisebb Pest régióban (0,7 százalék) volt.

A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke 1,54 volt a 2020 első három hónapjára számított 1,50-hoz képest.

2021 első negyedében 41 727-en haltak meg, 7072-vel többen, mint egy évvel korábban. A szökőnaphatás figyelembevételével a halálozások számának növekedése 22 százalékos volt ebben az időszakban. Januárban 17, februárban 7,8, márciusban 40 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

16 379-en haltak meg Magyarország márciusban. Ez olyan magas szám, hogy a KSH is megjegyezi: „az 1983-as, rendkívül magasan tetőző influenzajárvány óta nem volt ilyen nagymértékű a márciusi halálozások száma, aminek hátterében a koronavírus-fertőzés okozta halálozások megnövekedett száma állhat”. 

A halálozások száma mindegyik régióban nőtt: a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a Dél-Dunántúlon, a legkisebb mértékben, 9,1 százalékkal Budapesten.

A halálozások száma a születésekénél jelentősebb mértékben emelkedett, ezért a természetes fogyás mértéke 57 százalékkal, a szökőnaphatást is figyelembe véve 59 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma csökkent: 12 004 pár házasodott össze, 262-vel kevesebb, mint tavaly január-márciusban. A házasságkötések szökőnaphatástól megtisztított száma 0,9 százalékkal csökkent. Januárban 3,1, februárban 6 százalékkal kevesebb, márciusban 5,1 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 17,4 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,1, utóbbi 3,1 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, ezért a természetes fogyás 3 ezrelékponttal 8,1 ezrelékre emelkedett.

Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 2,7 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,1 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5 ezrelék volt, ami kismértékben elmaradt az egy évvel korábbitól.