24-en jelentkeztek a korrupciót üldöző munkacsoport tíz helyére

24-en jelentkeztek a korrupciót üldöző munkacsoport tíz helyére

Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 24 pályázat érkezett be az Integritás Hatósághoz a Korrupcióellenes Munkacsoport tevékenységében való közreműködés tárgyában kiírt pályázatra – írja a korrupció elleni küzdelem jegyében létrehozott Integritás Hatóság pénteki közleményében. 

Mint írják, a pályázatok feldolgozása és értékelése azonnal megkezdődött annak érdekében, hogy „a 2022. évi XXVII. törvényben foglaltak szerint a Munkacsoport 10 fő nem kormányzati szereplőt képviselő tagját a Hatóság Igazgatósága 2022. december elsejéig kiválaszthassa”.

A pályázók megoszlására vonatkozóan a feldolgozást követően tudunk pontos tájékoztatást és információt adni – jegyzik meg.

A Népszava cikkéből közben az derült ki, hogy a K-Monitor és a Transparency International is pályázott a Korrupcióellenes Munkacsoportba. „A munkacsoportba való jelentkezést nem tekintjük elvi kérdésnek, szimplán technikai lehetőségnek arra, hogy több csatornán elmondjuk a korrupcióval kapcsolatos álláspontunkat, javaslatainkat és számonkérjük az antikorrupciós intézkedések megvalósítását. Ezt ugyanolyan proaktívan, kritikusan fogjuk megtenni, mint az eddigi állásfoglalásainkban” – írta a korrupcióellenes civil szervezet, a K-Monitor a péntek reggel kiadott közleményében.

A Transparency International (TI) Magyarország hivatalosan is benyújtotta jelentkezését 2022. november 24-én az Antikorrupciós Munkacsoportban való részvételéhez – közölte pénteken a szervezet. A TI Magyarország ugyanakkor kijelenti, amennyiben az októberben közzétett állásfoglalásukban közölt feltételeik nem teljesülnek, kilépnek a Korrupcióellenes Munkacsoportból. 

Úgy vélik, a Korrupcióellenes Munkacsoport lehetőségei meglehetősen szűkre szabottak. Fennáll a veszélye annak, hogy e testület nem fog rendelkezni az állami szervek mulasztása elleni hatékony cselekvéshez szükséges jogosítvánnyal.

Az MTI szerint a munkacsoport egyébként a hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő feladatokat lát el, minden tagot azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg a munkacsoport működésével összefüggésben, beleértve az információkhoz való hozzáférést és a beavatkozási jogot. A testület tagjai, valamint az állandó és eseti jelleggel meghívottak a munkacsoportban végzett munkájukért díjazásban és költségtérítésben nem részesülnek.

A munkacsoport határozatlan ideig működik, és nem avatkozhat be a hatóság tevékenységébe; feladata a meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata és javaslatok kidolgozása, előterjesztése a korrupció megelőzésének és felderítésének javítását célzó intézkedésekre.

A testületnek az előbbi feladatok alapján éves jelentést kell készítenie, amely elemzi a korrupció és a korrupciós gyakorlatok kockázatait és tendenciáit, hatékony ellenintézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasol a korrupciós kockázatok és korrupciós típusok megelőzésére, felderítésére és szankcionálására. Felméri továbbá a hatékony végrehajtást.

A testületi üléseket szükség szerint, de évente legalább két alkalommal tartják. A munkacsoport akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele az ülésen jelen van.

Az Országgyűlés október 4-én döntött arról, hogy autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.