24 milliárdos hitelt vesz fel a BKK

24 milliárdos hitelt vesz fel a BKK

Villamosok a Könyves Kálmán körúton, a Kőbányai út közelében (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

24 milliárd forintos hitelt vesz fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a városvezetés által meghirdetett „túlélőprogram” részeként, miután a Főváros Közgyűlés szerdán jóváhagyta a társaság és a K&H Bank közötti megállapodás megkötését. Az MTI beszámolója szerint a hitelfelvételről szóló, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A Magyar Hang már korábban beszámolt róla, hogy Kiss Ambrus elmondása szerint a hitel kamatköltsége 673 millió forint, ennek jelentős részét energiamegtakarításból fogják fedezni, míg a másik felét a Budapest egyesítésének 150. évfordulójára szervezett programsorozatra szánt pénzekből veszik el. Mivel éven belüli hitelfelvételről van szó, a fővárosnak ehhez nem lesz szüksége a kormány engedélyére. A „túlélőprogram” másik fontos eleme, hogy május végén közigazgatási pert indítanak a kormány ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt. A keresetüket a hónap végén fogadják beadni a Fővárosi Törvényszékhez, akkor, amikor a főváros nettó finanszírozójává válik a központi költségvetésnek, és azt kérik, a per idejére a bíróság tiltsa meg az inkasszálás lehetőségét az államkincstárnak. Budapest vezetése azt kifogásolja, hogy míg a kormánytól normatív feladatok finanszírozására 33 milliárd forintot kapnak, nekik szolidaritási hozzájárulás címén összesen 58 milliárd forintot kell befizetniük, vagyis 25 milliárd forinttal többet, mint amennyit ők kapnak. Így azt szeretnék elérni, hogy csak 33 milliárdot kelljen befizetniük szolidaritási hozzájárulás címén az idei évben.