24.hu: 165 millió forint állami és EU-s támogatást kapott az elsőrendű vádlott a Simonka-per kezdete óta

24.hu: 165 millió forint állami és EU-s támogatást kapott az elsőrendű vádlott a Simonka-per kezdete óta

Simonka György még mint a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltje (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják, az ügy elsőrendű vádlottja többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott a büntetőper kezdete óta – tudta meg a 24.hu.

Bár a vádhatóság Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, a kormánypárt politikusa csak az eljárás harmadrendű vádlottja, a sorban megelőzik őt a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői. Előbbi társaságot korábban Kékessy Mihály György elsőrendű vádlott vezette, akit még a nyomozás során le is tartoztattak egy időre.

Kékessy jelenleg őstermelőként, gazdálkodóként dolgozik és a Magyar Államkincstár (MÁK) nyilvántartása alapján több mint 165 millió forint támogatást kapott költségvetési és EU-s forrásból a 2020 januárjában elkezdődött büntetőper óta. A folyósított összegek közt van olyan is, melynek odaítéléséről 2020-ban, illetve 2021-ben született döntés, de olyan is, amire korábban kellett pályázni.

Az Európai Uniónak jelentett adatok szerint Kékessy másik cége, a Perpusz Hungary Kft. a per indulása óta szintén részesült vissza nem térítendő támogatásban. A cégnek hárommillió forintot ítélt meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Széchenyi Kártya Programban. Továbbá az állami tulajdonban álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is segítette a társaságot egy 64 millió forintos állami kezességvállalás keretében.