24.hu: Magyar gép járt Minszkben, a gyártó szerint szabályosan

24.hu: Magyar gép járt Minszkben, a gyártó szerint szabályosan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu egy légi forgalommal foglalkozó Facebook-csoport bejegyzése alapján írt az útról, amelyről a Flightradar adatai is tanúskodnak. A magyar gyártó gépe négy napot töltött Minszkben, a cég szerint az út nem esett a szigorú európai repülési tilalom hatálya alá, amelyről azután határozott az Európai Tanács, hogy Fehéroroszország földre kényszerített egy Ryanair-járatot.

Miközben Fehéroroszországgal szemben szokatlanul súlyos büntető intézkedést, összeurópai repülési tilalmat rendeltek el a Ryanair-gép földre kényszerítése miatt, egy magyar gyártó, a Magnus Aircraft Zrt. gépe múlt héten a bojkott alatt álló országba repült, majd napokig időzött Minszkben - írja a hírportál.

Május vége óta az uniós repterek nem fogadják a fehérorosz légitársaságok repülőgépeit, sőt a belarusz gépek nem is repülhetnek keresztül az EU-s tagállamok légterén. Emellett az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be a belarusz légtérbe. A Magyarországon kiadott engedéllyel működő légi fuvarozók, a magyar engedéllyel rendelkező gépek pilótái és a magyar regisztrációval rendelkező gépek számára sem megengedett, hogy belépjenek a minszki (belarusz) légtérbe.

Június 16-án mégis egy magyar repülőgép landolt Fehéroroszország fővárosában. A Flightradar adatai szerint a Magnus Aircraft Zrt. HA-XCN lajstromjelű kisgépe Debrecenből indulva Breszt érintésével érkezett Minszkbe. A kétüléses Magnus Fusion ezután négy napot töltött a belarusz főváros repülőterén, majd hétfőn repült vissza Jakabszállásra.

A 24.hu érdeklődött a Magnus Aircraft Zrt-nél, ahonnan azt a választ kapták: a Magnus Fusion Business bemutató repülőgép és a cég munkatársai kiküldetésen vettek részt Fehéroroszországban. A cég marketing menedzsere azt is hozzátette, hogy az érvényben lévő NOTAM a cég szerint csak „a kereskedelmi tevékenységet végző repülőgépek repülési tilalmára vonatkozik”, ezért „az utazás szabályos volt”.