Fekete-Győr András lemondott a Momentum elnöki posztjáról

Fekete-Győr András lemondott a Momentum elnöki posztjáról

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott a Momentum elnöki posztjáról vasárnap este Fekete-Győr András, miután megvonták tőle a bizalmat – ezt a Momentum közölte. A távozó pártvezető késő este azt írta, minden tőle telhetőt meg fog tenni a következő elnök, a Momentum és az összefogás sikeréért.

A párt felidézte, hogy Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti előválasztási szereplése után bizalmi szavazást kért a Momentum küldöttgyűlésétől. A küldöttgyűlés többsége vasárnap amellett döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába. Fekete-Győr András ezt „természetesen” elfogadta és azonnali hatállyal beadta lemondását.

A Momentum hat elnökségi tagja továbbra is folytatja a munkáját, az elnöki pozícióra pedig hamarosan ki lesz írva a tisztújítás.

A Momentum arról is írt, hogy Fekete-Győr András öt és fél éves elnöksége alatt a párt országos politikai szereplővé nőtte ki magát. A rendszerváltás óta eltelt idő legerősebb parlamenten kívüli pártjának nevezték magukat, jövőre pedig frakciójuk is lesz az Országgyűlésben, „és ez András közösségszervező munkájának is köszönhető”.

Az előválasztási eredmény – közleményük szerint – ugyanakkor megmutatta, hogy új lendületre van szüksége a Momentumnak ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az építkezést és a magyar közélet még inkább meghatározó közössége legyen. Ezt is mérlegelte a párt küldöttgyűlése, amikor szavazott a bizalmi indítványról. – András továbbra is a Momentum aktív politikusaként dolgozik tovább elkötelezetten a kormány- és rendszerváltásért, támogatva a Momentum 15 előválasztási nyertes jelöltjét és a teljes ellenzéki összefogást – fűzték hozzá.

Fekete-Győr András késő este a Facebookon kommentálta a történteket és leszögezte, lemondása nem jelenti azt, hogy a Momentum alapítójaként és egyik vezető politikusaként ne venné ki a részét abból a munkából, ami előttük áll: kormányváltás, rendszerváltás, korszakváltás.  Felidézte, hogy 27 éves korában lett a Momentum pártelnöke, most pedig 32 éves. Öt és fél éve vezette többedmagával a közösségüket, közösen felépítettek a semmiből, generációs alapokon egy országos mozgalmat, egy centrista középpártot. Egy olyan pártot, ami – megfogalmazása szerint – hisz a közösségek szolidaritásában, az egyének teljesítményében, és a társadalmi békében. Aminek XXI. századi programja van Magyarország számára. Háláját fejezti ki az elmúlt évekért, amit azalatt tanult a XXI. századi korszellemről, a magyarok kiaknázatlan lehetőségeiről, Európa dilemmáiról, ellenzéki összefogásról, a magyar közéletről, és saját magáról.

– Biztos vagyok benne, hogy a Momentum következő elnöke és vezetése még erősebbé, még sikeresebbé fogja tenni a Momentumot és az új politikai generációt – írta, hozzátéve, hogy ő minden tőle telhetőt meg fogok tenni a következő elnök, a Momentum, és az összefogás sikeréért.

Ismert, Fekete-Győr András is elindult a miniszterelnök-jelöltek versenyén az ellenzéki előválasztáson, ugyanakkor 3,39 százalékkal az utolsó helyen végzett. Mindössze 21 050 szavazatot kapott. Azt ő maga is elismerte, hogy a momentumos jelöltek sokkal több voksot kaptak, vagyis szavazóik az egyéni indulóikra behúzták az ikszet, rá viszont nem.

Vasárnap este elsőként a 24.hu írt arról, hogy közel kétharmados arányban megvonta a bizalmat Fekete-Győr Andrástól a Momentum küldöttgyűlése.