25 ezer fölé emelkedett a koronavírushoz köthető halálozások száma

25 ezer fölé emelkedett a koronavírushoz köthető halálozások száma

Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 óra statisztikái szerint újabb 205 fő halt meg a koronavírushoz köthetően, így az elhalálozások száma átlépte a 25 ezret, összesen 25 184 életet követelt eddig a járvány – derült ki a járványügyi tájékoztatás céljából létrehozott kormányzati honlap vasárnapi összegzőjéből. A beszámoló szerint 3706 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttök száma 270 295 fő.

Tovább csökkent viszont a kórházban ápoltak száma, az adatok szerint 8445 fő szorul ápolásra, ami 502 fővel kevesebb, mint egy nappal korábban. A lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent 42 fővel, jelenleg 1051 beteget lélegeztetnek gépekkel. Az elmúlt nap során 38 742 újabb magyar kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük 14 196-an már a második adag vakcinát is megkapta. Összesen a magyar lakosság harmada, összesen 3 252 579 fő megkapta legalább az első oltást, míg 1 385 898-an már a második adagot is. Az eddigi statisztikák szerint a járvány kezdete óta 750 508 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A kórból 455 029-en gyógyultak fel.

– A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is – hívta fel a figyelmet rá a Koronavirus.gov.hu. Hozzátették ugyanakkor, hogy „az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.”

– Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása – emlékeztetett rá a kormányzati tájékoztatási honlap.