250 millió forintból menthető lett volna a Honvédkórház sürgősségije

250 millió forintból menthető lett volna a Honvédkórház sürgősségije

Honvédkórház (Fotó: Facebook/Honvédkórház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül havi tízmillió forintot szeretett volna kérni béremelésre a Honvédkórház parancsnokától Zacher Gábor – tudta meg a HVG.hu. Továbbá egyszeri, közel ötvenmilliós hiány merült fel az elromlott, illetve elavult orvosi eszközök miatt. Ezek pótlása nélkül a sürgősségi centrumban továbbra is életek veszélyeztetésével tudják csak végezni az ellátást.

Minderre több száz oldalnyi levélben figyelmeztették a kórház parancsnokát, Kun Szabó Istvánt is, úgy tűnik, hiába. A férfit tavaly szeptemberi kinevezése óta bombázzák hasonló üzenetekkel a sürgősségi centrumból. De már tavaly júliusban is arról beszéltek: „eszközeink jelentős része lassan betölti 10. életévét, és a folyamatos 24 órás igénybevétel miatt jelentős az amortizáció. Sok kört megfutottunk az új eszközök igénylése céljából, de az eszközpark bővülése, illetve a már nem használható eszközök pótlása csak igen kis százalékban történt meg.” A lap úgy tudja, 2015-ös kinevezésétől számítva Zacher Gábor közel harminc levelet írt a múlt héten lemondott orvosigazgatón keresztül az éppen aktuális parancsnoknak.

A HVG.hu birtokába jutott információk szerint az összesen nagyjából 250 millió forintból a főigazgató meg tudta volna akadályozni, hogy a dolgozók tömegével távozzanak az osztályról, és szemészeknek, bőrgyógyászoknak kelljen ellátniuk sürgősségi eseteket.

Ugye, hogy ugye - Magyar Hang

Rájöttem a rációra, Aranka! Minél ramatyabb az egészségügyi ellátás, annál kevesebb migráns akar idejönni hozzánk!

Miután a pénz többszöri ígéret ellenére sem érkezett meg, a kórház most további nagyjából 200 millióval kénytelen marasztalni az ott maradt dolgozókat – teszi hozzá a portál. Az idén februárra ígért béremeléssel ötről nyolcezerre nőtt volna egy váltásvezető orvos, és négyről hatezerre egy szakorvos órabére. A szeptemberben aláírt megállapodásban viszont előbbieknek már tizenhárom-, utóbbiaknak pedig tízezer forintot ígértek.

A létszámhiány viszont továbbra is problémát jelent. Nyolc-kilenc sürgősségi szakember kellene még, jelenleg pedig a műszakok hatvan százalékában a kórház más osztályairól átvezényelt orvosok látják el az ügyeletet.

Ígéretet kaptak a szakdolgozók is béremelésre, de ennek részleteiről csak múlt héten sikerült megállapodni. Emiatt csak november elején győződhetnek meg róla az alkalmazottak, hogy ezúttal valóban megkapják-e, amit nekik ígértek. Az emelésnek viszont nemcsak a Védelemgazdasági Hivatalon, de a minisztériumon is keresztül kell mennie, így a centrum munkatársai egyelőre nem nyugodtak meg.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.