316 millió forintot gyűjtött össze egyszázalékos felajánlásokból Iványi Gábor egyháza

316 millió forintot gyűjtött össze egyszázalékos felajánlásokból Iványi Gábor egyháza

Iványi Gábor és a NAV (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) 316 millió forintot gyűjtött össze az egy százalékos felajánlásokból, írja a Magyar Nemzet a NAV összesítésére hivatkozva.

A MET-nek közel 40 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát 2021-ben. Iványi korábban azt mondta, a felajánlók száma alapján az ötödik legtámogatottabb egyház az övék, a református, az evangélikus és a Krisna-tudatú Hívők után.

A kormánypárti lap szerint ezzel az ötödik legtöbb felajánlást gyűjtötték a technikai számmal rendelkező szervezetek közül, több pénzt kaptak, mint például a Hit Gyülekezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Iványi több mint negyven éve jegyeztette be a MET-et, egyházi státuszukat azonban több más kisegyházéval együtt 2012-ben elvonta az új egyházügyi törvény. A kormány azóta sem hajlandó rendezni a kisegyházak helyzetét, pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben megállapította, hogy a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadsággal, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával kapcsolatos rendelkezéseit, és kártérítést is megítélt a kisegyházaknak.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség tavaly februárban azonban visszakapta a technikai számát, vagyis 2021-ben már nekik is fel lehetett ajánlani az adó egy százalékát.