35 százalékkal nőtt az államtitkárok bére

35 százalékkal nőtt az államtitkárok bére

Fotó: Parlament.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a nem országgyűlési képviselő államtitkárok fizetése – vette észre az Mfor a kormány honlapján még március végén közzétett tájékoztatásban.

Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben. Szintén az Mfor írta meg, hogy áprilistól a parlamenti képviselői fizetések is emelkedtek, 11,4 százalékkal.

Vannak olyan államtitkárok, akik országgyűlési képviselők is, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik „csak” a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis bruttó 1 296 300 forintot. Havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól.

A miniszteri fizetések összege maradt bruttó 1 979 400 forint. Viszont néhány miniszter az államtitkárokhoz hasonlóan a parlamentben is tevékenykedik, mint például – a teljesség igénye nélkül - Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal vagy Szijjártó Péter. Ők az alapjuttatás emelkedésével márciustól bruttó 3 082 800 forintért végzik a munkájukat. A miniszterek közül is kiemelkedik Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Ezért a feladatért ugyanis 5 millió fizetést kap, ami nem változott, a képviselői alapilletmény emelkedésének köszönhetően havi bruttó 6 103 400 forint szerepelhet egy összesített bérlapon.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mennyi Orbán Viktor fizetése. Bár a javadalmazását ismertető dokumentum február 29-i dátummal került fel a kormány honlapjára, az idei állapotra vonatkozó adatot még nem tartalmazott. Ami biztos, hogy tavaly március elsejétől a korábbihoz képest 50 forinttal, 1 507 350 forintra csökkent a miniszterelnöki fizetése.