3500 embert várnak, hogy „trójai falovakat” juttassanak be a fideszes településekre

3500 embert várnak, hogy „trójai falovakat” juttassanak be a fideszes településekre

Egy aktivista tartja a Nyomtassteis! című ingyenes hetilapot Nagykanizsán. Forrás: A Nyomtassteis! közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön egy online tájékoztató keretében mutatott be az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy ugyan nem új, de a közelgő választások előtt újra lendületbe jövő kezdeményezést. A videóban Márki-Zay Péter mellett szerepelt a Nyomtass te is! ingyenesen terjesztett hetilap és mozgalom vezetője, L. László János is. Márki-Zay Péter arra buzdította híveit, hogy csatlakozzanak a Nyomtass te is! csapatához és így vigyék el „a hiteles információkat azokra a településekre is, ahol csak a közmédia propagandája érhető el”. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy látja, a Nyomtass te is! „napjaink szamizdat kiadványa”. Márki-Zay arra szólított fel mindenkit, hogy a következő hat hónapban, a választásokig fokozottan segítsék L. László Jánosék munkáját.

Maga a kiadvány egy A4-es lapra otthon kinyomtatható formátumban, kétoldalasan négy A5-ös oldalnyi olyan hírt kíván eljuttatni olyan településekre, ahová másképpen nehezen jutna el a kormánytól független média hangja. Az így kapott kis újságot aztán az aktivistáik dobálják be a kiválasztott települések postaládáiba, értelemszerűen, bármi ellenszolgáltatás nélkül.

Lapunk megkereste L. László János főszerkesztőt. Az ingyenes újság vezetője elmondta, hogy a független médiát szemléző hetilapnak már 225. számánál tartanak, azonban mostantól „rá akarnak kapcsolni”, hogy még több településre és még nagyobb hatékonysággal érjenek el. A terjesztés hatékonyságáról megtudtuk, hogy az akkor ideális, hogy ha egy-egy kistelepülésre több, egymást követő lapszám is megérkezik a postaládákba, hogy a célcsoport megismerje, hozzászokjon az újsághoz. Felméréseik szerint, ha hat egymást követő alkalommal megkapják a lapot, az már tud hatást, változást elérni.

A Nyomtass te is! most azt kéri az erre vállalkozóktól, hogy baráti közösségek, társaságok „fogadjanak örökbe” egy-egy falut, és ezen a településen, a lap és a mozgalom koordinálásával vállalják fel a nyomtatást, szállítást és a postaládákba kézbesítést.

L. László János a Magyar Hang kérdésére válaszolva elmondta, az újságjukat önkéntesek készítik, egyetlen főállású emberük sincs. A lap szerkesztési elvei kapcsán megemlítette, hogy tartalmi szelekciós elv alapján választják ki a független médiából a szemlézendő cikkeket: mivel a kistelepüléseket célozzák, ezért igyekeznek olyan írásokat kiválogatni, ami az ott élőket érdekelheti, és amelyek a kormánymédiába nem kerülnek be. A cikkeket rövidítik, közérthetővé teszik. A témákat tekintve legtöbbször az egészségügy, a nyugdíj, a hétköznapi élet és a korrupció kapcsán született írásokat szemlézik. A lapvezető megemlítette azt is, hogy olyan lapjukkal olyan térbe nyomulnak be, ahova eddig nem jutott el kormánytól független hang, ahol eddig egyeduralkodó volt a fideszes sajtó és úgy tapasztalják ez „fáj” a hatalomnak. Ilyen formán a Nyomtass te is! egyfajta trójai falóként is működik ezeken, az eddig a független média híreitől elzárt településeken.

Azt is firtattuk, hogy kapnak-e visszacsatolást egy-egy frissen „megszórt” településről, mire a főszerkesztő azt mondta, hogy sokszor kapnak ilyet, gyakran jelzik nekik, hogy örülnek neki, várják a lapot, sőt ajánlkoznak aktivistának is.  

L. László János úgy fogalmazott: fél év van a választásokig, lenne esély változtatni, de „fel kell kelni a fotelból: vagy nyomtatni, vagy papírt adni, vagy a terjesztésben részt venni”. A főszerkesztő példaként említette a Békés megyei Tótkomlós városát, ahol sokan nagy szerepet tulajdonítanak a Nyomtass te is! szisztematikus terjesztésének abban, hogy sikerült leváltani a fideszes városvezetést a tavalyelőtti önkormányzati választáson.

A Nyomtass te is! vezetője azt is kiemelte, hogy akik részt vesznek lapjuk sokszorosításában, terjesztésében rendszerint közösségé is fejlődnek. L. László János hangsúlyozta, egy kipróbált, működő modellt ajánlanak azok figyelmébe, akik eddig nem ismerték őket, amihez most, a következő fél évben kellene pár ember. Úgy számolnak, hogy 3500 emberrel 2 millió új polgárhoz tudnák eljuttatni független média hangját.