363 ezerre nőtt az álláskeresők száma

363 ezerre nőtt az álláskeresők száma

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében fertőtlenítést végez egy dolgozó a fővárosi Gastro Gardens önkiszolgáló étteremben 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg áprilisban 70 ezer, májusban további 55 ezer nem pályakezdő álláskereső jelent meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) rendszerében. Ez utóbbi adat több mint 40 százalékkal magasabb az előző évhez képest – derül ki a G7 gazdasági szakportál cikkéből.

Jelenleg tehát 363 ezer fölé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon. Csak a koronavírus-járvány kezdete óta eltelt három hónapban 180 ezer embert rögzítettek álláskeresőként.

A mögöttünk hagyott hónapban a legtöbben a fővárosban veszítették el az állásukat: Budapesten egyetlen hónap alatt több mint negyedével nőtt a rendszerben rögzítettek száma, az egy évvel korábbinál pedig már 81 százalékkal szerepelnek többen a regiszterben. Ez sem rekord, hiszen több nyugati megye is van, ahol már február-márciusban ennél is nagyobb növekedést mértek. Győr-Moson-Sopronban például majdnem négyszer annyi álláskereső van jelenleg, mint amennyi 2019 májusában volt, nem függetlenül az ausztriai leépítési hullámtól.

Az NFSZ szerint májusban közel kilencezer nem támogatott és további 10 ezer támogatott munkahely jött létre országszerte. Bár ez a járvány előtt megszokott számokhoz képest kifejezetten kevés, a mostani helyzetben azonban annyira nem rossz, és valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy májusban kisebb mértékben nőtt az álláskeresők száma, mint egy hónappal korábban. Szintén segíthetett, hogy az első balul elsült kurzarbeit koncepciót követően április második felében már egy használható csomaggal állt elő a kormányzat. Ezt pedig május elejétől fokozatosan egyre több vállalat vette igénybe, ami több tízezer munkahely megőrizéséhez járulhatott hozzá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.