43 milliós díszvacsora, Orbán-portál aranyáron

43 milliós díszvacsora, Orbán-portál aranyáron

Orbán Viktor beszédet mond a Széchenyi-díjazottak Pesti Vigadóban megrendezett vacsoráján, 2021. szeptember 21-én (Forrás: mta.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tízmillió forintot költött a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda egyetlen protokoll eseményre néhány hónapja. Vacsora, zene, Orbán Viktor beszédével.

A napokban írtuk meg, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda 256 millió forintot fizetett a NAV-nak, az adóhivatal pedig országszerte terjesztette Orbán Viktor gyurcsányozós levelét. A Rogán-tárca tavalyi kifizetései közül nem ez volt a legnagyobb tétel, a Magyar Hang pedig további, érdekes kifizetéseket is talált a minisztérium február 3-án feltöltött szerződéslistáján.

Ilyen volt például az pontosan meg nem nevezett, 2021. szeptember 21-én, a Pesti Vigadóban megtartott protokoll esemény, amire több tízmillió forintot költött Rogán Antal minisztériuma. A dátum és az MTVA beszámolója alapján sikerült kideríteni, hogy a Széchenyi-díjasok ünnepi vacsorájáról volt szó, amin részt vett és beszédet mondott Orbán Viktor is.

A rendezvény luxusjellegét mutatja, hogy a cateringet biztosító Gerbeaud Gasztronómia Kft. nettó 35 millió forintot számolt fel a néhány órás vacsora után, a PlantArt. Kft. pedig 1,65 millióért dekorálta ki a termet. Kapcsolatba léptünk a helyszínt biztosító Pesti Vigadó Nonprofit Kft-vel, ahol elmondták, hogy a vacsorához a Vigadó teljes második emeletét kiadták, a programon pedig 400 fő vett részt. A nonprofit Kft. 5 millió forintot kért el Rogánéktól, igaz, ezért nem csak a termet, de a ruhatárat, a fény, hang- és videóhangtechnikát, illetve a takarítást is ők nyújtották.

Ha pedig a program eddig nem lett volna elég fényűző, az ünnepi vacsorához zenei kíséret is dukált: a Miniszterelnöki Kabinetiroda Bogányi Gergely zongoraművész cégével szerződött, Bogányi pedig saját tervezésű zongoráján, 1,1 millió forintért játszott a Széchenyi-díjasok előtt. Utóbbit maga a művész is megerősítette kérdésünkre, azt azonban vitatta, hogy az 1,1 millió forintos fellépési díj túlzó lenne – emlékeztetett rá, nem egyszer itthon és külföldön is drágábban vállal előadásokat, így ez szerinte korrekt tiszteletdíj.

 

Összességében tehát a kormány közel nettó 43 millió forintot, azaz bruttó 54,4 millió forintot fizetett ki a Széchenyi díjasok néhány órás vacsorájára.

Van, aki számára ez nem kimagasló összeg, ha a „kultúrára” költik. Ám érdemes megjegyezni, hogy a Fiatal Írók Szövetsége 2020-as beszámolójuk alapján összesen 30,4 milliós központi költségvetési támogatást kapott, és a némileg jobban eleresztett Magyar Írószövetséghez is csak 102,5 milliónyi forintnyi központi forrás érkezett ugyanabban az évben.

Fejenként 87 ezer+áfába került a vacsora

A Gerbeaudnak kifizetett szolgáltatás díját egy cateringes cég névtelenül nyilatkozó szakértője is sokallotta: „Gondoljunk bele, 400 fő esetén egy személyre 87 500 forint + áfáért szolgáltak fel. Ez elképesztő ár, a mi cégünk az öt-hat fogásos, széles italválasztékkal járó catering esetében sem kérne el többet személyenként 30-40 ezer forintért. Itt most nem az olcsó alapanyagokra gondolunk, hanem minőségi menüre, a kacsát, halat, vadhúst is tartalmazó összeállításra. A Gerbeaud márkanév persze együtt járhat a drágább szolgáltatással, ám ez az ár akkor is irreálisan magas” – mondta a vendéglátós.

Az árszabással kapcsolatban megkérdeztük a Gerbeaud Gasztronómia Kft.-t is, ám ők udvariasan azt ajánlották, hogy inkább a megrendelőt kérdezzük.

Mérhetetlen látogatottság, aranyárú kivitelezés

A megrendelő, vagyis a Rogán vezette minisztérium ennél is többet fizetett ki egy honlap fejlesztésére. A miniszterelnök beszédeit, a róla szóló híreket bemutató primeminister.hu kialakításáért és üzemeltetéséért összesen nettó 74, 1 millió forintot fizettek ki az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek (NISZ). A szerződés 2021 március 15. és december 31. között élt, ám az ügy érdekessége, hogy NISZ saját maga jóval kevesebbet számolt fel a primeminister.hu kapcsán nyújtott szolgáltatások után: a honlapjukon megtalált vevői szerződések alapján 2021. év végéig csak 28,1 millió forintot számláztak ki a Miniszterelnöki Kabinetirodának.

Megmaradt tehát egy közel 46 milliós különbözet, aminek nyoma sincs sem a megrendelő, sem a szolgáltató beszámolóiban. Hogy ez a pénz hol lehet, arról a NISZ-t és a kabinetirodát is megkérdeztük. Rogán Antal tárcájától azt is szerettük volna megtudni, hogy hányan dolgoznak a honlap üzemeltetésén, frissítésén, és milyen bérezéssel, illetve, hogy a tavaly márciusi elindítása óta hányan látogatják naponta, havonta a primeminister.hu-t. Választ egyelőre egyik féltől sem kaptunk, ha reagálnak, frissítjük cikkünket.

A honlap látogatottsági adatairól ugyanakkor lehetnek sejtéseink: az ingyenesen elérő látogatottságbecslő Similarweb – ami 1,1 millió januári látogatót detektált a hang.hu-n – mérni sem igazán tudta Orbán angol nyelvű oldalát, és „nagylelkűen” havi 50 ezernél kevesebb látogatót tippelt.

A Magyar Hangnak nyilatkozó, szintén névtelenséget kérő informatikus szerint a portált alaposan túlárazták. – Én a feléért is vállaltam volna – mondta ironikusan, éreztetve, hogy „a fele” is a többszöröse lenne az oldal valódi értékének. – Ez egy statikus portál, ahova képeket, linkeket töltenek fel, meg beszédrészleteket. Egy ilyet legfeljebb néhány százezer forint megcsinálni. Ha dizájnt és az üzemeltetést is hozzáveszem, a portál felépítése és működtetése ebben a formában akkor sem kerülhet többe évi egy-két millió forintba – mondta szakértő.