4,4 milliárd forint tiszta nyereséget ért el a kínai vakcinát importáló cég

4,4 milliárd forint tiszta nyereséget ért el a kínai vakcinát importáló cég

A Seychelles-szigetek elnöke megkapja a Sinopharm oltását (Fotó: Facebook/GSA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Mfor információi szerint a Danubia Pharma 2021-es nyeresége tisztán 4,4 milliárd forintra rúgott. A cég profitjának nagy része a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina importjából származott.

A vállalat 2020-ban még csak 3,4 milliárdos árbevételt könyvelt el, ez 2021-re 16-szorosára, 54,8 milliárd forintra emelkedett. Mindezt egészen jó költséghatékonysággal sikerült abszolválniuk, hiszen a munkavállalóik száma 5 (öt) fő, és a bérköltségük 42 millió forint.

A cég beolvadt az őt tulajdonló Syntonite Med Zrt-be. Ennek végső tulajdonosai ismeretlenek, hiszen a bejegyzett tulajdonosok két magántőkealap, a Fudenza és a Grado.

A Sinopharm vakcinát úgy engedélyezték és kezdték tömegesen, főként a legveszélyeztetettebb idős lakosságon alkalmazni, hogy nem volt ismert a hatásosságot bizonyító fázis III-as klinikai tesztek eredménye. Ráadásul az a kevés vizsgálat, amit elvégeztek, az is fiatalokon zajlott, időseken ki sem próbálták a vakcinát a kínaiak.

Azóta számos kutatási eredmény látott napvilágot, miszerint a kínai vakcina egyszerűen gagyi, a legtöbb esetben messze nem nyújtott elegendő védelmet a covid ellen. Részben ennek is tulajdonítható, hogy a magyar halálozási arányok a világ legrosszabbul teljesítő országai közé helyezték hazánkat.