444: az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkárát is kereste Schadl vizsga miatt

444: az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkárát is kereste Schadl vizsga miatt

Bonyolult ügy. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke irodájához a bejutást segítő tábla (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb részleteket közölt a 444.hu a Völner–Schadl-ügy nyomozati anyagából: a lap a végrehajtói kar egykori elnöke, a jelenleg őrizetben ülő Schadl György és köreinek a gyanú szerint törvénybe ütköző tevékenységét ír. Mint felidézik, Schadl előtt a törvényi keretek átalakítása után nyílt meg az út még 2015-ben, ez év októberében választották meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar első elnökének. Még ugyanebben a hónapban cserélte le Orbán Viktor a végrehajtókat felügyelő igazságügyi államtitkárt: Répássy Róbert helyére Völner Pál érkezett.

Répássyval együtt távozott Jeney Orsolya, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium addigi igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára, aki kormányzati pozícióból sokat foglalkozott a végrehajtáshoz kötődő szabályozással, és a 2015-ös reform idején is kulcspozícióban volt. Jeney kormányzati szolgálati jogviszonya 2017 augusztusában szűnt meg végleg, közös megegyezéssel. Ekkor alakította meg saját végrehajtói irodáját, aminek székhelye Schadl György városmajori irodaházában van. (A 444.hu szerint ugyanitt székel M. Eszter bírósági végrehajtó is, aki a gyanú szerint hivatali vesztegetést követhetett el, amikor tízmilliókat adott át Schadl Györgynek a kinevezése érdekében.)

Mint a hírportál írja, Jeney Orsolya nem csupán bérlőként kerülhetett kapcsolatba Schadl Györggyel: 2011-ben indult a Pécsi Tudományegyetem és a Végrehajtói Kamara közös szakképzése, amelyet részben Schadl hozott tető alá, és ahol Jeneyvel együtt volt óraadó. Majd Jeney tagja lett a Végrehajtói Kar ötfős elnökségének, Schadl és három másik végrehajtó mellett.

A nyomozati iratok alapján a 444 már korábban arról írt, hogy egyes vizsgázókat befolyásos emberek közbenjárására Schadl György átsegített a vizsgáin. Most az is napvilágot látott, hogy ebben Jeney is részt vehetett. Az egyik lehallgatási jegyzőkönyv szerint ugyanis Schadl és Jeney erről, illetve a kedvezményezett személy nevéről egyeztetett telefonon. Sőt, Jeneyt Schadl öt perc múlva visszahívta, és újra hangsúlyosan utalt rá, hogy sikerülnie kell annak a vizsgának, „mert itt nem hibázhatnak”.

A 444 telefonon kereste Jeney Orsolyát, aki először a végrehajtási törvényre hivatkozva azt mondta, nem nyilatkozhat, de végük pár felvetésre elég szűkszavúan reagált. A lap kérdésére közölte, nem tud arról, hogy a Schadl-ügy nyomozati anyagában szerepel. Amikor szembesítették azzal, hogy a dokumentumok között van egy olyan lehallgatási jegyzőkönyv, amely szerint ő és Schadl egy vizsgázó megsegítéséről egyeztet, Jeney azt felelte, hogy nem emlékszik. „Bocsásson meg, nem emlékszem. Nem, nem. De nyilván, ha oda kerül a sor, hogy én megkeresést kapok, akkor lehet, hogy fogok válaszolni, de azt tudom mondani, hogy nem emlékszem ilyenre” – fogalmazott.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.