444: Magyar befektetők pártoltak el Putyin nemzetközi bankjától

444: Magyar befektetők pártoltak el Putyin nemzetközi bankjától

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) Nyikolaj Koszovval, az orosz irányítás alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank elnökével (középen) és Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével  2021 szeptemberében Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Megszakadt az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) eddigi töretlen magyarországi sikerszériája, ugyanis az ellenzék által egyszerűen csak „orosz kémbanknak” nevezett pénzintézet kénytelen volt visszavásárolni a saját forintkötvényeit – írja a 444.hu. 

A bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján értesítette a tőkepic szereplőit, hogy az eredetileg  22,4 milliárd forint összegben kibocsátott kötvényből 11,6 milliárd forint összeget a másodpiacon befektetőktől visszavásárolt, a visszavásárolt kötvényeket pedig érvénytelenítik.

A 444-hu információi szerint magyar intézményi befektetők látták arra elérkezettnek az időt, hogy áron alul, de megszabaduljanak az IIB papírjaitól. A bank nem lett volna köteles visszavásárolni a kötvényeket, de a számokból látszik, hogy a befektetők fele elpártolt a pénzintézettől, ami túl nagy nyomás lehetett – írja a 444.hu.

A Nemzetközi Beruházási Bankot az ellenzék kémbankként emlegeti, utalva arra, hogy nemzetbiztonsági kockázatot látnak a bank magyarországi jelenlétében és abban, hogy a bankot a magyar hatóságok a Parlament döntése értelmébn nem felügyelhetik. Korábbi kormányzati nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy a bank a háború ellenére sem vonul ki Magyarországól, ahol már jelentős összegeket fektetett be, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint hitelt vett fel korábban a banktól.