444: mintegy százmilliárd forinttal költöttünk többet a lélegeztetőgépekre a szükségesnél

444: mintegy százmilliárd forinttal költöttünk többet a lélegeztetőgépekre a szükségesnél

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba (Fotó: MTI/Botár Gergely/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Legfeljebb akkor lesz ezekre szükség, ha ősszel újabb, a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jön a koronavírusnak. A felhalmozott több mint húszezer lélegeztetőgép használatára pedig egyébként sincs elég kiképzett szakember és megfelelő infrastruktúra – írja a 444.hu, miután közérdekűadat-igényléssel kikérték a Külügyminisztériumtól azokat a szerződéseket, amiket a gépek beszerzésére költöttek márciustól. 

Habár Orbán Viktor a számítások szerint a járvány csúcsán legrosszabb forgatókönyvként szükséges nyolcezer lélegeztetőgépről beszélt, a magyar portyázók és fürkészek, a négy égtáj felől kereskedők és diplomaták segítségével mintegy húszezer gépet szereztek be. Nem is olcsón – olvasható a 444.hu cikkében

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól közérdekűadat-igényléssel megkapott adatokból kiderül, hogy a tárca által beszerzett 16 ezer gép átlagos árai jóval magasabbak voltak, mint más beszerzők által vásárolt gépeké. A minisztérium összesen 300 milliárd forintot költött ilyen célra.

A portál számításai szerint a magasabb ár és az eltúlzott mennyiség miatt mintegy százmilliárd forinttal költöttünk többet a gépekre a szükségesnél.

Az Innovádciós és Technológiai Minisztérium megbízásából a Semmelweis Egyetem is vásárolt 196 gépet, összesen 1,1 milliárd forint értékben. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2481 darab lélegeztetőt vett, 26,7 milliárd forintért, vagyis átlagosan 10,8 millió forintot költöttek egy lélegeztető gépre. 

Ezzel szemben a külügy által vásárolt mintegy ötször ennyi gép átlagos ára 20 millió forint volt.

Kiderült az adatokból, hogy az első között egy maláj céggel, a G. R. Technologiesszal kötött szerződést a külügy, 6258 lélegeztetőre. Ennyi elég is lett volna a szükségesnek vélt kapacitás kiépítésére, mivel körülbelül 2000 gép volt itthon.