444.hu: Egy kézbe kerülhetnek a kormányközeli médiabirodalmak

444.hu: Egy kézbe kerülhetnek a kormányközeli médiabirodalmak

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptembertől nagy változásokra lehet számítani a kormánypárt médiabirodalmában – a 444.hu Fidesz belügyeit ismerő forrásai szerint hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója keze alatt kerülnek központi felügyelet alá, ezt a célt szolgálhatja a 444.hu szerint a nemrég alapított Media Fundamentum Nonprofit Zrt.

Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött, de Orbán most mégis felszámolná a több lábon álló rendszert, amit a 444.hu szerint azért hoztak létre, hogy ne fordulhasson elő az, ami a Simicska Lajossal való összeveszés után: amikor a tulajdonossal kialakult konfliktus miatt odalett a több mint két évtized alatt, sok milliárdból fölépített fideszes sajtó jórésze.

Lécci-lécci, csak a Fidesz!

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

A hírportál úgy tudja, a Media Fundamentum alá kerül be a jelenlegi legnagyobb fideszes médiavállalat, az összes megyei napilap mellett a Nemzeti Sportot és számos bulvármagazint is kiadó Mediaworks, a Hír TV, és a hírek szerint hamarosan újjáinduló Magyar Nemzet kiadói joga. Beolvadhat a már most is Mészáros-tulajdonba tartozó Echo TV, a Karc FM rádió, és az egyetlen országos frekvencián sugárzó, ma még Vajna-közeliként működő Retro Rádió.

Ami a Magyar Nemzet újraindítását illeti, korábban írtunk már arról, hogy a Magyar Hang működését ez nem érinti.

A 444.hu egyébként úgy tudja, a Magyar Nemzet újraindítása – amelynek a híre rendületlenül tartja magát – nem szüntetné meg automatikusan a párhuzamosságokat, vagyis nem biztos, hogy az újraindított Nemzet átvenné a Magyar Idők helyét. És párhuzamosan működhet majd több kormányközeli tévécsatorna is – bár az már korábban kiderült, hogy az Echo TV működésével nem feltétlenül elégedettek kormányzati körökben.

A 444.hu cikke szerint a totális központosítás legfontosabb oka az, hogy a politikai vezetés elégedetlen a külön-külön kézbe utalt médiumok menedzselésével. Egy „tűzközeli ember” a portálnak úgy fogalmazott: Orbánnak elege van abból, amikor egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont. A kormányközeli cégvilág íratlan szabályai szerint ugyanis

„el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.”

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.