45 új traffipaxot szerzett be Budapest

45 új traffipaxot szerzett be Budapest

Üzembe helyezték a Nagykovácsi úti sebességmérőt a II. kerületben, 2023. július 13-án. (Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 45, sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe a Fővárosi Önkormányzat – írja a 24.hu. Olyan helyekre lehet majd felszerelni azokat, amelyeknél megvan a szükséges technikai adottság, vagyis kell lennie a konzolon gyengeáramú betáplálási pontnak és olyan optikai hálózatnak, ami a kamera adatainak továbbítását biztonságosan lehetővé teszi. Az első kamerákat még ebben a hónapban fel is szerelik.

A traffipaxok által rögzített adatokat a fővárosi közúti forgalomirányítási rendszeren keresztül automatikusan továbbítják a rendőrségnek, gyorshajtás esetén is a rendőrség bírságolhat, az ebből származó bevétel pedig a központi költségvetési illeti meg. Az Országos Rendőr-főkapitányság egyébként a sebességmérők kihelyezését minden esetben egyedileg bírálja el.

Az utóbbi időszakban több olyan halálos baleset is történt Budapesten, amely komoly indulatokat váltott ki. Ilyen volt az, amikor az Árpád hídon vélhetően versenyző autók közül sodródott ki az egyik, halálra gázolva egy kerékpárost. Hasonlóan nagy volt a visszhangja annak is, amikor a Harminckettesek terénél egy autós a villamosmegállóban várakozó fiatal lányt gázolta halálra. Karácsony Gergely főpolgármester akkor azt közölte, hogy Budapesten nullára kell csökkenteni a halálos közúti balesetek számát, ezt pedig igenis elérhető célnak nevezte. Nem sokkal később azt is jelezte, hogy új sebességmérők kihelyezését készítik elő.