46 település és kerület állt ki az önkormányzatiság mellett

46 település és kerület állt ki az önkormányzatiság mellett

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén október 23-án a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk – áll a Karácsony Gergely Facebook oldalán megjelent nyilatkozatban, amelyet 46 város, falu és budapesti kerület ellenzéki vezetése jegyez. Az önkormányzatiság 1956-os örökség is – áll a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal által kiadott, közös közleményben –, megőrzése pedig különösen fontos járvány és a nyomában érkező gazdasági válság idején.

Az önkormányzatok erejükön felül küzdenek a járvány ellen – írják –, életek és egzisztenciák megmentésén igyekezve pedig szembesülnek a gazdasági válság hatásaival. Hozzáteszik: eközben a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat.

Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben – fogalmaz a közlemény. A segítéshez szükséges támogatás csak az Európai Uniótól érkezne – folytatják –, ám a kormány ezt is akadályozza azzal, hogy nem hajlandó elfogadni az unió által szabott jogállami feltételeket. Ezek a feltételek biztosítanák, hogy a támogatások valóban a többség javát szolgálják, ne pedig a kiváltságosok további gyarapodását. 

Mi, szabad városok és falvak készek és képesek vagyünk betartani ezeket a jogállami kritériumokat. Mert ez fakad hitünkből, mert ez a településeink és az egész ország érdeke – hangsúlyozzák az aláírók. Azt írják, annak a garanciáját, hogy az uniós válságkezelő támogatás eljusson azokhoz, akiket illet, vagyis a magyar emberekhez, az önkormányzatok bevonása jelenti.

A járvány utáni új időszámítás lehetőséget teremt arra, hogy sok mindent máshogy csináljunk, mint azelőtt – fogalmaz a közlemény. A járvánnyal és a nyomában érkező gazdasági válsággal való küzdelem tapasztalatai – folytatják – egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség.