470 millió forint állami támogatást utalt vissza a Gődény-féle párt a választás után

470 millió forint állami támogatást utalt vissza a Gődény-féle párt a választás után

Gődény György YouTube-videója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példás gyorsasággal utalta vissza a járványszkeptikus gyógyszerész, Gődény György nevével fémjelzett Normális Élet Pártja (NÉP) az állami támogatás teljes összegét, amelyet országos listát állító pártként kapott a kampányához – közölte a Hvg.hu közérdekűadat-igénylésére a Magyar Államkincstár. Mint írták, a NÉP meg sem várta az eredmény jogerőssé válását. Már a választás másnapján, április 4-én visszaküldte a 470 792 449 forintot.

Emlékeztettek: legkésőbb május 1-jéig – az április 3-i választás eredményének jogerőre emelkedésétől számított 15. napig – kellett a korteskedésre költhető állami „ingyenpénz” teljes összegét visszafizetniük a gyengén szerepelt pártoknak. A törvény szerint ezt akkor kell megtenniük, ha az országos listájuk nem szerzi meg a listás szavazatok legalább 1 százalékát. A hat országos listát állító párt közül ezt egyedül a NÉP nem tudta elérni: csupán 0,7 százalékot szerzett.

Mint írták, a Gődény-féle párt óvatos volt, sem a listás, sem az egyéni jelölteknek járó kampánytámogatást nem költötték el, sőt Gődény György korábban a hvg-nek azt mondta, fel sem vették a pénzt, de ezek szerint rosszul emlékezett.