5 millió adag kínai vakcinát vesz a kormány

5 millió adag kínai vakcinát vesz a kormány

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külügyminisztérium 5 millió adag (2,5 millió ember beoltására alkalmas) vakcinát vásárol a kínai Sinopharm vállalattól. Szijjártó Péter külügyminiszter azt írta a minisztérium Facebook-oldalán, hogy erről telefonon egyeztetett a kínai külügyminiszterrel, írja a Telex.

A kínai vakcinát tegnap engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), bár a vakcinaengedélyezési eljárást módosító kormányrendelet után, amely gyakorlatilag szükségtelenné tette az OGYÉI jóváhagyását, erre nem is volt szükség. A hatóság meglepően gyorsan engedélyezte a kínai vakcinát, még annyi időt sem szenteltek a vizsgálatának, mint az orosz oltóanyagnak. Mindkét engedélyezés csak napokkal következett Orbán Viktor és más kormánytagok utasítással vagy legalábbis nyomásgyakorlással felérő nyilatkozatai után.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA-val) még egyik vakcinát sem engedélyezte. Az orosz oltás vizsgálatát már megkezdték, de ők sokkal lassabban dolgoznak, mint az OGYÉI, nem várható, hogy a jövő hónap vége előtt születik döntés a Szputnyik V vakcináról. Arról pedig nem tudni, hogy a kínaiak tervezik-e valaha is engedélyeztetni a vakcinájukat az EMA-val.

A Sinopharm vakcinájával már hónapok óta oltanak tömegeket, mert – a nyugati gyógyszer-engedélyezési szabályok közepette elképzelhetetlen módon – még azelőtt engedélyezték a használatát, hogy ismertté váltak volna a fázis-3-as tesztek eredményei. Ezek valójában még mindig nem váltak ismertté. Lapértesülések szerint az OGYÉI szakemberei egészen szegényes és hiányos dokumentációt kaptak a kínaiaktól, ami nemcsak a nyugati vakcinák hatásosságának sok ezer oldalas bizonyítékait múlják alul, de még az orosz dokumentációnak is csak a töredékét jelentik.

Az OGYÉI munkatársai mégis bizonyítottnak látták a szer biztonságosságát és hatékonyságát – tökéletesen megfelelve Orbán Viktor elvárásainak. Annyira megdöbbentő az eljárásuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara is közlemény kiadását tartotta indokoltnak. Ebben így írnak: „az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében” az OGYÉI továbbra is „csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be”.