50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítésre lenne szükség a nyugdíjas szervezetek szerint

50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítésre lenne szükség a nyugdíjas szervezetek szerint

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyes következményei vannak és lesznek a kormány belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitikájának, és érzéketlenségének, annak, hogy nem számol a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, így a nyugdíjasok nagy részének egyre kritikusabb helyzetével – közölte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy megkésett és kevés a magas infláció miatt beígért visszamenőleges 1,5 százalékos nyugdíjemelés, ami a jelenleg hatályos törvény alapján jár a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő mintegy kettő millió hatszázezer embernek.

A kormány megadja az év elejétől érvényes 2,8 százalékos emelés és az első nyolc hónap 4,3 százalékos nyugdíjas inflációja közti különbözetet, de a szervezet szakértői ennél magasabb várható áremelkedéssel számolnak az év végéig. Az átlagosan 1700 forinttal emelkedő átlagnyugdíj novembertől megközelíti a 144 ezer forintot, de ez az összeg a fogyasztási szerkezet járványhelyzetben bekövetkezett átalakulása miatt nem elegendő a nyugdíjasok tisztességes megélhetésére. Az idős emberek egyébként is jövedelmük átlagnál nagyobb részét költik élelmiszerekre és ez a korábban 30 százalékos arány a vírus megjelenése óta a tapasztalatok alapján tovább nőhetett. A valós helyzet megismerését ugyanakkor nehezíti, hogy a KSH az inflációt a két évvel ezelőtti fogyasztási szerkezet alapján határozza meg – írták.

A NYUSZET véleménye, hogy jelentős segítség lenne a kiegészítő emelés előre hozása októberre, ahogy változatlanul indokoltnak tartanák egy egyszeri 50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítés folyósítását is legalább az átlagnyugdíjnál kisebb ellátásban részesülők számára.