'56-os hős Orbán Balázs kijelentéséről: „Hazugság, hogy mi kiprovokáltuk volna az orosz megszállást”

'56-os hős Orbán Balázs kijelentéséről: „Hazugság, hogy mi kiprovokáltuk volna az orosz megszállást”

Lipták Béla (USA), a Budapesti Műszaki Egyetem nemzetőr zászlóaljának nemzetőre (j) megigazítja Pongrácz Ödön, a Nemzetőrség Főparancsnokság törzsében szolgáló, a Corvin köz állandó képviselője karszalagját az 1956-os Nemzetőrség jelvényátadó ünnepségén, amelyet a Hadtörténeti Múzeumban rendeztek. (Fotó: Soós Lajos/MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lipták Béla '56-os hős is reagált Orbán Balázs mandineres megnyilvánulására, amelyben a politikus az ukrajnai háborúban az ukránokat tette felelőssé az áldozatokért, miközben az 1956-os forradalmat is megemlítette. A miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta. „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe”.

A Válasz Online kereste meg Liptákot, aki egy cikkben írta meg a véleményét. – Úgy tűnik, hogy ez az úr, Orbán Balázs hiányzott azokról a történelemórákról, amelyeken a Müncheni Egyezmény után történteket tanították. Ha nem hiányzott volna, akkor tudná: a rablóval nem lehet csak úgy leülni egy kis »béketárgyalásra« és finoman megkérdezni, nem kíván-e esetleg visszaadni valamit a lopott holminkból – fogalmazott. Lipták szerint hazugság azt állítani, hogy az '56-os forradalmárok kiprovokálták volna az orosz megszállást és ne lettek volna óvatosak. „Nagyon is azok voltunk, de azért azt is tudtuk, hogy a történelem minket fog igazolni, hogy hosszú távon mi fogunk győzni. Így is lett. A pesti srácoknak is köszönhető, hogy összeomlott a Szovjetunió, és ugyanígy lesz most is: Volodimir Zelenszkij hős katonái megvédik majd nemcsak Ukrajnát, de megleckéztetik Putyint is.”

– Félek azonban, hogy itt mégsem hiányos tudásról, kihagyott történelemórákról van szó. Félek, hogy Orbán úr jól tudja azt is, hogy az oroszok még egyetlen szerződést be nem tartottak, valamint azt is, hogy itt a tét jóval nagyobb némi lopott holminál. Itt az emberiség jövője a tét. Itt és most dől el, hogy a demokráciáké vagy a diktatúráké lesznek-e a következő századok. Ukrajna véráztatta földjén ma az orosz tankok magát a nemzeti önrendelkezést és az emberi szabadságot tiporják. Aki ezt valamiféle „békevágyat” emlegetve elnézné, mi több, mint valami üzenethordó küldönc, még szolgálná is, az ne merje kritizálni, de még csak említeni se merje a pesti srácok világtörténelmet formáló álmait és hőstetteit! – írta az '56-os hős. 

Az Orbán Balázs '56-os kijelentése miatti botrány csütörtök oda dagad, véleményére számos ellenzéki politikus reagált, többek közt Magyar Péter is, aki a politikus lemondatását kérte Orbán Viktortól. A kormányfő azonban ma reggel, a Kossuth Rádióban adott interjújában ilyesmit nem lengetett be, ellenben azt mondta, szerinte Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott, és ez ebben az összefüggésben egy hiba.